IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия понижи прогноза за икономическия ръст за 2013 г. до 1,8%

От министерството на икономическото развитие понижиха прогнозата си и за отлива на капитали, промишленото производство и инвестициите в основен капитал

17:26 | 26.08.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Русия понижи прогноза за икономическия ръст за 2013 г. до 1,8%

Руското министерство на икономическото развитие понижи прогнозата за ръста на брутния вътрешен продукт на страната за 2013 г. до 1,8% от досегашните 2,4%, съобщи Интерфакс, като се позовава на заместник-министъра Андрей Клепач.

„Това е работна оценка и ние я изпратихме до заинтересованите ведомства“, отбеляза Клепач.

Министерството понижи и прогнозата си за ръста на индустриалното производство в страната през тази година до 0,7% от 2,0%.

Клепач уточни, че съществено е занижена прогнозата за ръста на инвестициите в основен капитал през 2013 г. до 2,5% от досегашните 4,6%, но за търговията на дребно той е останал почти без промяна – 4,2% спрямо 4,3% в миналата прогноза.

Министърът изтъкна, че прогнозата за инфлацията се запазва на ниво но 5-6%.

През април министерството на икономическото развитие вече понижи прогнозата си за ръста на БВП до 2,4% от дотогавашните 3,7%, както и за промишленото производство, инвестициите и търговията на дребно.

Според оценките на анализаторите на ведомството през периода април-юли руската икономика се е разширила с 1,4% на годишна база. По данни на руската статистическа агенция Росстат обаче ръстът е само от 1,2%

За същия период по данни на Росстат промишлеността отчита нулев растеж, инвестициите са се свили с 0,7%, а в търговията на дребно е отчетен ръст от 3,8%.

За първите 7 месеца на годината инфлацията е достигнала 4,4%.

От министерството на икономическото развитие понижиха над 2 пъти и официалната си прогноза за нетния отлив на капитали от Русия през 2013 г. до 70 млрд. долара, а за 2014 г. прогнозата вече е за отлив от 30 млрд. долара, съобщи Прайм.

През април от ведомството прогнозираха нетен отлив на капитал в рамките на 30 млрд. долара и нетен баланс между приток и отлив на капитали през 2014 г.

През юли обаче руският министър на икономическото развитие Алексей Улюкаев заяви, че отливът на капитал през настоящата година в най-добрия случай ще бъде в размер на 50 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:22 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още