IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Доларът отстъпи след данните за продажбите на нови жилища

Американските пари останаха без изменение спрямо японската йена

09:16 | 26.08.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Доларът отстъпи след данните за продажбите на нови жилища

Доларът се търгуваше с понижение спрямо еврото и постигна незначително покачване спрямо йената в петък, след като публикуваните по-рано през деня данни показаха, че продажбите на нови жилища в САЩ са намалели през изминалия месец.

Изготвяните от щатското Министерство на търговията данни показаха по-голям от очакваното спад от 13,4% през юли – най-чувствителното понижение от повече от три години.

Еврото спечели позиции спрямо долара след публикуването на данните от САЩ, като EUR/USD достигна сесиен връх от 1,3410 преди да се установи на ниво от 1,3378. Валутната двойка постигна дневно покачване от 0,17%, за да приключи седмицата с ръст от 0,33 на сто.

Доларът отстъпи от постигнатия по-рано 3-седмичен връх спрямо йената, като USD/JPY се установи на ниво от 98,73 без промяна за деня, затваряйки седмицата с ръст от 1,15%.

Данните дойдоха на фона на продължаващите спекулации около това дали Фед ще започне поетапно ограничаване на 85-милиардната си месечна програма за изкупуване на активи през септември.

По-рано през седмицата протоколът на юлското заседание на щатската централна банка показа, че ръководителите на Фед са съгласни с тезата на председателя Бен Бернанке, че евентуално подобряване на икономиката ще позволи ограничаване на покупките на американски ДЦК и ипотечни облигации. Въпреки това централните банкери не дадоха ясен сигнал кога точно ще бъде най-подходящия момент за осъществяване на плановете им.

Еврото получи подкрепа, след като членът на Изпълнителното бюро на Европейската централна банка Евалд Новотни заяви в петък, че не вижда аргументи за допълнително понижаване на основната лихва.

Коментарите дойдоха на фона на публикуваните по-рано през седмицата данни за производствената активност в еврозоната, които показаха допълнително подобрение на икономическата обстановка на континента. В петък пък стана ясно, че германският икономически растеж е ревизиран до 0,7% през второто тримесечие.

Същевременно Данните от Обединеното кралство показаха, че икономическият растеж на Острова през второто тримесечие е бил ревизиран до 0,7% спрямо първоначалната прогноза от 0,6%.

Първоначално паундът получи тласък след публикуването на данните, като GBP/USD удари връх от 1,5636 преди да падне обратно към 1,5566. Двойката отбеляза дневен спад от 0,13% и седмично понижение от 0,50 на сто.

Инвеститорските нагласи спрямо паунда бяха засегнати с оглед на очакванията, че подобряването на икономическите перспективи ще помогнат на Английската централна банка (АЦБ) да повиши лихвените проценти по-рано от очакваното. По-рано този месец от АЦБ обявиха, че ще запазят нивата рекордно ниски докато безработицата на Острова не се понижи под 7%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:59 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още