IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новотни: Няма причини за допълнително понижаване на основната лихва

Европейската икономика вече е достигнала дъното, посочи гуверньорът на Австрийската централна банка

18:07 | 23.08.13 г.
Автор - снимка
Създател
Новотни: Няма причини за допълнително понижаване на основната лихва

Към момента няма причина за допълнително понижаване на основни лихвените проценти. Това заяви гуверньорът на Австрийската централна банка Евалд Новотни и член на Изпълнителния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ), цитиран от Ройтерс.

Консервативният коментар от страна на австрийския централен банкер дойде на фона на публикуваните в четвъртък данни за производствената активност в еврозоната. Статистиката на Евростат показа ускорение на индикатора с по-бърз темп от очакваното през август.

"По мое мнение няма достатъчно много аргументи към момента за намаляване на лихвата", посочи Новотни, като допълни, че "една положителна стратегия би била запазването на постоянство в решенията".

Коментарите на Новотни контрастират с направеното по-рано през месеца изявление от страна на члена на Изпълнителния съвет на ЕЦБ Петер Прает. Той посочи, че банката "не е изчерпала своите боеприпаси относно лихвените проценти".

Запитан дали европейската икономика е достигнала дъното, Новотни отбеляза: "Да, мисля, че това е така, защото сега имаме поток от добри новини. Възстановяването е слабо, но е възстановяване".

Изпълнителният съвет на ЕЦБ обсъди понижаване на основната лихва през юли. Централните банкери обаче се отказаха от идеята и заявиха, че ще запазят лихвените проценти на рекордно ниските нива за "продължителен период от време".

ЕЦБ отново подчерта, че ще запази курса на своята монетарна политика и на проведеното на 1-ви август заседание. Повечето публикувани след срещата макроданни от Стария континент показаха признаци на подобрение на икономиката, облекчавайки натиска върху централната банка да намали основната лихва от сегашното рекордно ниско ниво от 0,5 на сто.

Същевременно германският финансов министър Волфганг Шойбле, който се подготвя за федералните избори през следващия месец, заяви, че приветства перспективата за повишаване на лихвените проценти на ЕЦБ на фона на подобряващата се икономика.

"Ниските лихви са преди всичко израз на несигурност на дълговите пазари. Това не може да продължава вечно, дори и ако окаже натиск върху федералния бюджет", посочи министърът пред бизнес всекидневника Handelsblatt.

"Централната банка обяви, че ще повиши лихвите отново, когато икономиката се подобри. Това е добре", добави още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още