IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания отчeте първия си бюджетен дефицит за юли от 2010 г. насам

Високите данъчни постъпления обаче потвърждават, че икономиката се възстановява, коментират от Министерството на финансите

12:59 | 21.08.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Великобритания отчeте първия си бюджетен дефицит за юли от 2010 г. насам

Великобритания отчита първия си бюджетен дефицит за юли от 2010 г. насам, след като държавните разходи превишиха данъчните постъпления, предава Bloomberg.

Дефицитът за юли възлиза на 62 млн. паунда, като прибавим и купоновите плащания по държавните облигации, получени от Английската централна банка. Данъчните постъпления отчитат ръст от 3,4% за месеца, но изостават от държавните разходи, които се покачват с 3,7%.

За първите четири месеца на фискалната година дефицитът се увеличи до 36,8 млрд. паунда, в сравнение с година по-рано, когато бе 35,2 млрд. паунда.

Нетните получени заеми без временната помощ, оказана на банките, възлизат на 488 млн. паунда, в сравнение с излишъка от 823 млн. пауна година по-рано, показват данните на Националното статистическо бюро, публикувани днес.

В последните няколко месеца британската икономика показа признаци на съживяване. Добрите данни ще помогнат на министъра на финансите Джордж Озбърн да изпълни целите на бюджета.

Британската бюджетна служба, финансовият регулаторен орган на правителството, прогнозира, че до края на фискалната година бюджетният дефицит ще нарасне до 120 млрд. паунда. Това представлява 7,5% от брутния вътрешен продукт на Острова. Година по-рано прогнозата на службата бе за дефицит от 116 млрд. паунда.

Традиционно през юли обаче Англия генерира бюджетен излишък заради няколко вида плащания - на данъка върху корпоративните печалби на всяко тримесечие, разплащанията на петролните компании и тези на самонаетите лица.

Ръстът в приходите на компаниите през месец юли е довел до близо 6-процентен ръст в постъпленията от корпоративни данъци на годишна база. Според данните на Националното статистическо бюро събираемостта на корпоративния данък се е свила с 0,9%. Държавните разходи са се покачили с 4,5 на сто заради по-големите харчове на всички правителствени служби.

"Високите данъчни постъпления през юли потвърждават, че икономиката се възстановява. Но все пак трябва да мине дълго време преди Великобритания да се възстанови напълно. Правителството се придържа стриктно към своя план“, коментират данните от Министерството на финансите.

Припомняме, че през второто тримесечие икономическият растеж на Острова се ускори до 0,6%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:01 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още