fallback

Доларът остана под натиск въпреки ръста в петък

Пазарните участници търсеха по-сигурни убежища след серията негативни новини за щатската икономика

09:04 | 19.08.13 г.
Автор - снимка
Създател

Щатският долар се търгуваше с повишения спрямо останалите основни валути в петък, възвръщайки част от отчетените по-рано през седмицата загуби. Американските пари бяха подложени под натиск след представянето на неочаквано слабите данни за потребителското доверие, които подтикнаха пазарните участници да се преориентират към по-сигурно убежище.

Изненадващо зелените пари намериха известна подкрепа, след като Университетът в Мичиган обяви в петък, че индексът на потребителското доверие, изготвян съвместно с Thomson Reuters, e паднал от отчетения през юли 6-годишен връх от 85,1 пункта до 80 пункта през август. Предварително анкетираните икономисти очакваха резултат от 85,5 пункта.

Доларът спечели позиции спрямо еврото, като EUR/USD отстъпи с 0,14% до 1,3327, понижавайки седмичния си ръст до 0,26 на сто. Щатската валута поскъпна и спрямо йената, като USD/JPY добави 0,23% до 97,61, приключвайки седмицата с покачване от 0,43 на сто.

Данните дойдоха на фона на продължаващите спекулации около това колко скоро Федералният резерв ще започне поетапно ограничаване на мащабната си месечна програма за изкупуване на ДЦК и ипотечни облигации. По-рано председателят на Фед Бен Бернанке заяви, че решението ще зависи от развитието на икономическата обстановка в САЩ през предстоящите месеци.

Очакванията, че Фед може да започне още през септември свиване на стимулите се повишиха в четвъртък, след като щатското Министерство на труда обяви, че хората, подали молби за помощи при безработица, са се понижили до най-ниското си ниво от януари 2008 г. в седмицата до 10-ти август. Броят им е отстъпил с 15 000 до сезонно изгладените 320 000 души.

Междувременно данните от еврозоната показаха, че икономиката на региона се върнала към растеж през второто тримесечие, излизайки от дългата 18-месечна рецесия.

Евростат обяви, че икономиката на валутния блок е нараснала с 0,3% през трите месеца до юни. Анкетираните по-рано икономисти очакваха ръст на тримесечна база от 0,2 на сто. Икономиката на Франция пък се разшири с 0,5 на сто след двете последователни тримесечия на свиване, докато брутният вътрешен продукт на Германия добави 0,7%.

Еврото завърши седмицата с ръст спрямо йената, като EUR/JPY скочи с 0,7%, за да се установи на ниво от 130,09.

Британската лира от своя страна продължи да намира широка подкрепа след срещата на Английската централна банка (АЦБ) в юли. Публикуваният през седмицата доклад показа, че решението за евентуално бъдещо увеличение на основните лихвени нива не е било прието единодушно.

GBP/USD отстъпи минимално с 0,05% в петък, установявайки се на ниво от 1,5624 при седмичен ръст от 1,09 на сто. Паундът спечели позиции и спрямо единната европейска валута, като EUR/GBP се смъкна с 0,81%, за да се установи на 0,8530.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:08 | 13.09.22 г.
fallback