IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Данните за работните места и инфлацията подкрепят свиването на стимулите в САЩ

Първоначалните молби за помощи за безработни намаляват, а инфлацията на годишна база се ускори до целта на Фед от 2%

18:19 | 15.08.13 г. 2
Данните за работните места и инфлацията подкрепят свиването на стимулите в САЩ

Броят на американците, подали първоначални молби за помощи за безработни, е паднал през миналата седмица до близо 6-годишно дъно, а потребителската инфлация се е ускорила на годишна база, което може да доближи Федералния резерв на САЩ до свиване на мащабните програми за стимулиране на икономиката чрез покупки на активи, съобщи Ройтерс.

„Данните продължават да се подобряват и да впечатляват пазара и мисля, че ще продължат в тази насока. Тогава въпросът вече е не дали те ще свият стимулите през септември, а с колко“, заяви Чарлз Комиски, ръководител на отдела за търговия с американски държавни облигации в Bank of Nova Scotia в Ню Йорк.

Първоначалните молби за помощи за безработни са намалели с 15 000 до сезонно изгладените 320 000, като това е най-ниското им ниво от октомври 2007 г., стана ясно от съобщение на американското министерство на труда.

Икономисти, анкетирани от Ройтерс, очакваха да се повишат до 335 000 от първоначално обявените за предходната седмица 333 000 молби, които обаче бяха коригирани в посока на повишение.

Анализатор на министерството обяви, че не се е наложила експертна оценка за данни от нито един от щатите и че в тях няма нищо извънредно. По думите му в резултатите е отразена по-слаба волатилност от затварянето на автомобилните заводи за ремонти и реорганизации, отколкото през юли.

Показателят за първоначалните молби за помощи за последните 4 седмици, който е смятан от повечето анализатори за по-добър индикатор за тенденциите на пазара на труда, се е понижил с 4 000 молби до 332 000, което е най-ниското му ниво от ноември 2007 г.

Спадът на първоначалните молби през миналата седмица и през последните 4 седмици предлага известни надежди за обстановката на пазара на труда, след като наемането на нови служители се забави донякъде през юли.

Броят на американците, които продължават да получават помощи за безработни след първата седмица по редовни държавни програми, е намалял с 54 000 до 2,97 млн. души през седмицата, приключила на 4 август.

В друго съобщение на министерството на труда се посочва, че индексът на потребителските цени е нараснал с 0,2% през юли на месечна база, като повишението е почти повсеместно – от тютюневите изделия през облеклото и хранителните продукти до услугите. Потребителската инфлация обаче се е забавила спрямо юни, когато бе 0,5%.

Резултатът за миналия месец оправда напълно очакванията на анализаторите.

На годишна база през юли потребителската инфлация отчита ускоряване до 2%, като това е най-високият показател от февруари насам, след като през юни бе достигнала 1,8%. изравняването на инфлацията с годишната цел на Фед от 2% може да осигури известно спокойствие за някои представители на централната банка, които предупредиха за потенциална опасност от прекалено забавяне на инфлацията.

Ако бъдат изключени силно волатилните цени на хранителните стоки и енергоносителите, същинската инфлация на месечна база се запазва на ниво от 0,2% за трети пореден месец, а на годишна достига 1,7% след 1,6% през юни.

Възходът на цените съвпада с мнението на председателя на Фед Бен Бернанке, че ниската инфлация е временна, отбелязват от Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:32 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още