IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индустриалното производство в еврозоната е нараснало с 0,7% през юни

Ръстът на месечна база остана под прогнозите на анализаторите

13:34 | 13.08.13 г.
Автор - снимка
Създател
Индустриалното производство в еврозоната е нараснало с 0,7% през юни

Обемът на индустриалното производство в еврозоната през юни се е увеличил с 0,7% в сравнение с предходния месец, когато спадът му е бил с 0,2%, според данните на Европейската статистическа служба Евростат.

Резултатът остана под прогнозите на анкетираните от Bloomberg анализатори, които предвиждаха ръст от 1%. За май пък експертите очакваха отстъпление с 0,3 на сто.

На годишна база индустриалното производство е нараснало с 0,3% през юни в съответствие с очакванията на анализаторите. През май пък спадът е бил с 1,3% спрямо година по-рано.

На ниво Европейски съюз (ЕС) индустриалното производство през юни спрямо май е скочило с 0,9%. На годишна база пък индикаторът е добавил 0,4 на сто.

Сред страните членки на ЕС, за които има налични данни, индустриалното производство е нараснало спрямо предходния месец в 14 и е намаляло в 8 от тях. Най-голям ръст е отчетен в Ирландия (8,7%), Румъния (5,7%), Полша (3,1%), Германия и Гърция (по 2,5%) Най-значителен спад се наблюдава в Холандия (-4,1%), Португалия (-2,8%) и Франция (-1,5%).

На годишна база индикаторът е нараснал в 11 страни, докато в други 11 е отстъпил. Най-голямото увеличение е регистрирано в Румъния (9,6%), Полша (5,3%) и Естония (4,7%), докато най-голямо отстъпление се е наблюдавало във Финландия (-5,9%), България (-4,4%) и Чехия (-3,0%).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:13 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още