IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германското бизнес доверие продължава да расте през август

Инфлацията на потребителските цени в първата икономика в ЕС нараства с 1,9% на годишна база

13:00 | 13.08.13 г.
Автор - снимка
Създател
Германското бизнес доверие продължава да расте през август

Бизнес доверието в Германия се увеличава с по-бърз темп от предварителните очаквания, което дава тласък на надеждите, че първата икономика на Стария континент ще "издърпа" еврозоната от най-дългата рецесия в историята, пише Bloomberg.

Изготвеният от Центъра за европейски икономически изследвания в Манхайм (ZEW) индекс нараства до 42 пункта през този месец от 36,3 пункта през юли. Анкетираните от Bloomberg News икономисти прогнозираха резултат от 39,9 пункта.

Растежът на германската икономика през второто тримесечие може да надхвърли очакванията на икономистите, сочат правителствените прогнози от последните дни. Добрият сигнал за Европа, в комбинация с ускоряването на растежа на САЩ и оптимистичните данни за китайското индустриално производство и износ, засилват сигналите за възстановяване на световната икономика.

"По-добрите от очакваното данни от Китай и САЩ са отразени в доверието на инвеститорите", заяви Алине Шуилинг, старши икономист в ABN Amro Bank NV в Амстердам. "Основите на германската икономика са здрави и трябва да помогнат на другите европейски страни да растат. Все още обаче има риск дълговата криза да пламне отново", допълва експертът.

Междувременно стана ясно, че хармонизираната спрямо европейските стандарти инфлация на потребителските цени в Германия през юли се е увеличила с 1,9% на годишна база, според окончателните данни на Федералната статистическа служба Destatis. На месечна база индикаторът е постигнал ръст от 0,4 на сто.

Окончателната оценка съвпада с предварителните очаквания на анкетираните от Bloomberg анализатори.

Потребителските цени през седмия месец на годината, изчислени съгласно германските стандарти, също са нараснали с 1,9% в сравнение с година по-рано. Спрямо юни обаче индикаторът бележи покачване от 0,5 на сто.

Според Bundesbank средната годишна инфлация в Германия през тази година се очаква да бъде 1,6%, докато прогнозите за 2014 г. ca за ръст от 1,5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:08 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още