IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Китайското индустриално производство с ръст от 9,7% за юли

Продажбите на дребно в страната са нараснали с 13,2% на годишна база

09:44 | 09.08.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Китайското индустриално производство с ръст от 9,7% за юли

Индустриалното производство в Китай е отбелязало ръст от 9,7% през юли спрямо същия месец година по-рано, според публикуваните в петък официални правителствени данни, предава CNBC.

Резултатът за седмия месец на годината надхвърли очакванията на повечето експерти. Анкетираните от Thompson Reuters икономисти предвиждаха покачване с 9 на сто след ръста от 8,9% през юни.

Продажбите на дребно в Китай са нараснали с 13,2% на годишна база, оставайки малко под прогнозите за скок от 13,5 на сто. Месец по-рано индикаторът отчете 13,3-процентов ръст.

Данните за външнотърговските взаимоотношения на Китай от четвъртък потвърдиха последните очаквания, че втората по големина икономика в света започва да се стабилизира след повече от две години на забавяне на растежа.

Износът през юли нарасна с 5,1% на годишна база в сравнение с 3,1-процентовия спад през юни. Междувременно вносът също отбеляза ръст – от 10,9% спрямо юли 2012 г., след като през юни бе отчетено понижение от 0,7 на сто.

Чувствителното подобрение на картината в Китай отново породи дебат сред икономистите за достоверността на данните и за реалното състояние на втората по сила икономика в света.

"Аз съм от големите скептици относно достоверността на статистиката за Китай. Има много голяма нестабилност на тези данни", коментира Андрю Сю, изпълнителен директор на брокерската компанията Compass Global Markets.

"Ние не сме склонни да се доверим на китайските данни. Ще се опитваме да наблюдаваме данните за вноса, идващи от всички други страни, които имат търговски контакти с Китай, за да оформим по-ясна картина", заяви още анализаторът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:32 | 08.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още