IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Молбите за помощи за безработни в САЩ сочат към оздравяващ пазар на труда

Показателят за последните 4 седмици е спаднал до най-ниското си ниво от ноември 2007 г.

17:18 | 08.08.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Молбите за помощи за безработни в САЩ сочат към оздравяващ пазар на труда

Броят на американците, подали първоначални молби за помощи за безработни, е нараснал леко през миналата седмица, но все още е близо до най-ниското си ниво отпреди рецесията от 2007-2009 г., подавайки сигнал за надежда за икономиката на САЩ, съобщи Ройтерс, като се позова на данни на американското министерство на икономиката.

Молбите през миналата седмица са се увеличили с 5 000 до 333 000, а показателят за предходната бе коригиран в посока на повишение до 228 000 от обявените първоначално 226 000. Очакванията на анализатори, анкетирани от Ройтерс, бяха за увеличаване на молбите до 336 000.

Показателят за последните 4 седмици, смятан от повечето анализатори за по-добър индикатор за ситуацията на пазара на труда, е спаднал до най-ниското си ниво от 2007 г.

Първоначалните молби за помощи се колебаят по принципи силно през юли заради редовните ремонти и реорганизации на производството в американските заводи, така че за правителството на страната е по-трудно да осъществи сезонното им изглаждане. В конкретния случай обаче анализатори на министерството на финансите заявиха, че в данните няма нищо необичайно и от нито един щат не са били получени експертни оценки вместо окончателни резултати.

Броят на американците, които продължават да получават помощи за безработни по редовни държавни програми след първата седмица, е нараснал с 67 000 до 3,018 млн. души през седмицата, приключила на 28 юли. Очакванията на експертите бяха за понижаването на броя им с 1 000 до 2,950 млн.

Сега изглежда, че продължителният цикъл на агресивни съкращения на служители, който подхрани ръста на безработицата, е приключил. „Икономиката като цяло и пазарът на труда се подобряват с умерено темпо“, заяви Линдзи Пиегза, главен икономист в Sterne Agee & Leach в Чикаго.

Отказът от съкращения помогна за съществения спад на нивото на безработицата, а тенденцията при молбите за помощи за безработни може да улеснят допълнително Федералния резерв на САЩ при свиването на програмите му за стимулиране на американската икономика.

Докато съкращенията са намалели почти наполовина спрямо началото на 2009 г., възстановяването при създаването на работни места е по-слабо, като работодателите разкриха само 162 000 нови позиции през юли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:23 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още