IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заетите в Австралия намаляха, но нивото на безработица се запази

Данните увеличават опасенията за забавяне на икономическия растеж в страната

14:54 | 08.08.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Заетите в Австралия намаляха, но нивото на безработица се запази

Нивото на безработица в Австралия остана без промяна през юли, но работната сила се сви, увеличавайки опасенията за забавяне на икономиката, съобщи MarketWatch, като се позова на данни на Австралийското статистическо бюро.

Безработицата през юли се запази на ниво от 5,7%, след като през юни се бе повишила с 0,1 процентни пункта. Данните са със сезонна корекция и опровергаха анализаторите, които очакваха повишение до 5,8%.

Броят на заетите обаче намаля с 10 200 след сезонна корекция до 11 653 200 души при положение, че предварителните предвиждания на експертите бяха за увеличение с 6 000 души. Заетите на пълно работно време са намалели с 6 700 души, а тези на непълен работен ден – с 3 500.

Сезонно изгладеният коефициент на икономическа активност, който показва дела на хората в трудоспособна възраст, които работят или търсят активно работа, спрямо общия им брой, се е понижил до 65,1% през юли от 65,3% през юни. Очакванията бяха той да остане без промяна.

Австралийската икономика забавя ръста си, докато бумът на инвестициите в добивната дейност се изпарява бързо, тласкайки безработицата нагоре от началото на годината.

Както австралийското правителство, така и централната банка на страната очакват безработицата да продължи да се повишава и през 2014 г.

През тази седмица централната банка понижи основната си лихва до рекордно ниските 2,5%, позовавайки се на забавянето на икономиката, нарастващата безработица и слабото бизнес доверие. С изключение на жилищния сектор предишните понижения на основния лихвен процент не успяха да стимулират слабите икономически сектори.

Австралийските власти очакват икономиката на страната да се разшири с 2,5% през финансовата 2013-2014 г., започнала на 1 юли, а централната банка се очаква да публикува прогнозата си за растежа утре.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:18 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още