IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Gallup: Създаването на нови работни места в САЩ е стабилно

Пазарът на труда изглежда сравнително неподвижен на повърхността, но прикрива значим спад в наемането на федерални служители

18:05 | 07.08.13 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Безработен попълва молба за наемане по време на кампания за набиране на персонал. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Безработен попълва молба за наемане по време на кампания за набиране на персонал. Снимка: Ройтерс

Месечният показател за заетостта в САЩ е останал стабилен през последната седмица, отчитайки слабо движение в наемането като цяло, макар да регистрира „значителен спад“ в работните места в управлението на федерално ниво, съобщиха от компанията за проучвания и консултантска дейност Gallup, цитирани от Ройтерс.

Индексът Job Creation, изчисляван от Gallup, се е понижил до 21 пункта през юли от 22 пункта през предходния месец, се посочва в последното изследване на компанията.

Подиндексът за заетите на федерални длъжности е паднал до -17 пункта, оставайки доста под данните за юли 2012 г. Според Gallup федералните служители „е доста по-вероятно да съобщят, че техният работодател по-скоро ще остави хората да напуснат, отколкото да наеме нови през юли“.

Данните до голяма степен съответстват на съдържанието на доклада за работните места извън земеделския сектор в САЩ за миналия месец, който разочарова повечето икономисти, като отчете създаването на едва 162 000 нови работни места.

Повечето от новонаетите са на непълно работно време или със срочни договори, а числата възпламеняват отново ожесточения дебат за момента, в който Федералният резерв на САЩ ще започне да свива монетарните си стимули.

„Американският пазар на труда изглежда сравнително неподвижен на повърхността“, подчертават от Gallup. „Това обаче прикрива значителни промени в наемането от страна на федералното правителство, както и в определени региони на страната. Федералните служители отчитат повече съкращения и по-слабо наемане през юли, отколкото през юни, вероятно отразявайки свиването на федералните разходи“, добавят от компанията.

Според проучването условията за наемането на нови служители са по-благоприятни в западната част на САЩ, като Средният Запад е основният конкурент. Същевременно ръстът на новите работни места по източното крайбрежие се е забавил, отчита докладът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:53 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още