IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Швейцарският франк губи позиции като убежище за инвеститорите?

Проучване на Societe Generale прогнозира поевтиняване на франка спрямо еврото с 10% до средата на 2014 г.

17:01 | 06.08.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Швейцарският франк губи позиции като убежище за инвеститорите?

Швейцарският франк, който предостави убежище на инвеститорите след разразилата се дългова криза в еврозоната, може да изгуби привлекателността си на алтернативна инвестиция. Това показва проучване на Societe Generale, цитирано от CNBC.

Френската банка прогнозира, че до средата на 2014 г. швейцарският франк ще поевтинее с 10% спрямо еврото до 1,35 франка за едно евро, след като системният риск, надвиснал над еврозоната, вече започва да се разсейва. Едно евро днес се разменя за 1,229 швейцарски франка.

Според банката задълбочаващото се сътрудничество между европейските лидери, бързото сформиране на банковия съюз и подобряването на перспективите пред икономиката на региона ще изиграят лоша шега на швейцарската валута.

Икономически индикатори, като индекса на активността на мениджърите по доставките (т.нар. Purchasing Manager's Index, или PMI), се покачи до двугодишен връх през юли и се счита за повратен момент за възстановяването на еврозоната.

Нещо повече – съживяването на икономиката на САЩ и високата доходност по ценните книжа по света могат да бъдат причината за отлив на капитали от сигурни убежища като швейцарския франк, например, и пренасочването им към по-рискови инвестиции и активи, които да носят по-висока доходност.

Съществува вероятност още следващата година Централната банка на Швейцария да повиши курса на франка, за да противодейства на покачващите се цени на жилищата, и така да минимизира предвижданото обезценяване на валутата. Цените на жилищата в Швейцария се покачиха след появата на финансовата криза през 2008 г., подкрепени от много ниските лихвени проценти. И днес рисковете пред пазара на имоти в Швейцария продължават да нарастват.

Според Шон Калоу, старши валутен анализатор в австралийската банка Westpac, е твърде рано да се залага срещу швейцарската валута. От банката очакват още поне 12 месеца франкът да остане непокътнат. От Westpac предвиждат до средата на следващата година едно евро да се разменя за 1,21 швейцарски франка – ниво, малко по-високо от сегашното.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още