IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката на САЩ е нараснала с 1,7% през второто тримесечие

Данните за ръста през първите три месеца са ревизирани в низходяща посока, до 1,1% от 1,8%

16:44 | 31.07.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Икономиката на САЩ е нараснала с 1,7% през второто тримесечие

До 1,7% се е ускорил икономическият растеж в САЩ през второто тримесечие, сочат данните на американското търговско министерство, цитирани от Bloomberg. Очакванията бяха за забавяне на растежа до около 1%.

Данните за ръста през първите три месеца на годината обаче са ревизирани в низходяща посока – от 1,8 на сто до 1,1 на сто.

За поредно тримесечие обаче брутният вътрешен продукт (БВП) на САЩ нараства под 2% - темп, с който трудно би се стигнало до понижение на безработицата. Очаква се обаче темповете на растеж на американската икономика да се ускорят още през второто полугодие.

Възстановяването на разходите на бизнеса, ръстът на износа и рязкото забавяне на темповете на спад на държавните разходи са оказали позитивно влияние върху растежа и са компенсирали забавянето на темповете на ръст на потребителските разходи и натрупването на запаси.

Потребителските разходи през второто тримесечие са забавили ръста до 1,8%, докато през първите три месеца на годината нараснаха с 2,3%. Същевременно правителствените разходи са се свили с 0,4%.

Разходите на бизнеса за оборудване са се повишили с над 4 на сто през второто тримесечие на годишна база, като разходите за софтуер и друга интелектуална собственост са се увеличили с 3,8%.

Отчита се и ръст на жилищното строителство от 13,4% на годишна база, което е допринесло за 0,4 процентни пункта от икономическия растеж през тримесечието. При износа се наблюдава най-силния ръст от третото тримесечие на 2011 г., но въпреки това повишението не е достатъчно, за да компенсира ръста на вноса.

Същевременно правителството публикува и серия ревизии, според които икономическият растеж в периода 2009 – 2012 г. е бил по-силен, отколкото се смяташе. През миналата година например американската икономика е нараснала с 2,8% - 0,6 процентни пункта повече от последната оценка на Вашингтон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още