IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британският износ достигна 6-годишен връх

Близо една трета от компаниите в страната очакват да наемат повече персонал през втората половина на тази година

11:59 | 23.07.13 г.
Автор - снимка
Създател
Британският износ достигна 6-годишен връх

Износът на Великобританията е нараснал до почти 6-годишен връх през второто тримесечие, подтикнат от съживяването на националната икономика в последните месеци. Оптимистичният резултат дава увереност на британските компании, че износната им продукция ще се разшири още повече през тази година, според оповестено във вторник проучване, цитирано от MarketWatch.

Според данните на изготвяния от Британската търговска камара (BCC) и логистичната компания DHL Express тримесечен доклад, измерващият износа и поръчките на Острова индекс бележи ръст до 118,2 пункта през второто тримесечие, което е ръст от 2,85 на сто спрямо първите три месеца на годината. Резултатът е най-високият от третото тримесечие на 2007 г. насам.

"За първи път в историята данните са положителни във всички области", коментира генералният директор на ВСС Джон Лонгуорт. "Ние обаче не трябва да отпускаме педала на газта. Все още се нуждаем повече компании да приемат предизвикателството на международната търговия. Тези, които вече изнасят, от своя страна трябва да опитат да разнообразят с участие на нови пазари", отбеляза още той.

Данните от проучването показват още, че 31% от 1700-те анкетираните фирми са заявили, че очакват да наемат повече персонал през втората половина на тази година.

Според доклада 44% от анкетираните производствени компании декларират, че нарастването на износните им поръчки е достигнало най-високото си ниво от повече от година.

"Не е достатъчно единствено малкият бизнес във Великобритания да изпробва водите на международната търговия", отбеляза главният изпълнителен директор на DHL Express за Великобритания и Ирландия Фил Коучман. "Нашите износители очакват подкрепа от страна на правителството, от търговските организации и от колегите в бранша, за да инвестират на нови пазари и за да могат да поведат страната към устойчив икономически растеж", добавя още Коучман.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още