IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Потребителското доверие в САЩ със слаб спад в началото на юли

За американците настоящата икономическа обстановка е най-добрата от 6 години насам, но увереността им в перспективите пред възстановяването намалява

19:34 | 12.07.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Потребителското доверие в САЩ със слаб спад в началото на юли

Потребителското доверия в САЩ се понижи слабо в началото на юли, като американците са най-големите оптимисти за настоящата икономическа обстановка от 6 години насам, но увереността в перспективите за възстановяването намалява, сочи съвместно изследване на Университета на Мичиган и агенция Ройтерс.

Предварителните данни сочат, че индексът на потребителското доверие се е понижил до 83,9 пункта в началото на юли от коригираните в посока към повишение 84,1 пункта за юни при първоначално обявени 82,7 пункта. Показателят остана и под очакванията на анализаторите за ръст до 85 пункта.

Подиндексът за настоящата икономическа обстановка е нараснал до 99,7 пункта от 93,8 пункта, достигайки най-високото си ниво от юли 2007 г. Показателят за потребителските очаквания обаче се е понижил до 73,8 пункта от 77,8 пункта.

Докато доверието сред семействата с ниски доходи се е подобрило, настроението на печелещите над 75 000 долара годишно спада, тъй като все повече от тях се притесняват за евентуалното повишаване на лихвените проценти.

Инфлационните очаквания за следващите 12 месеца са скочили до най-високото си ниво от февруари, достигайки 3,3% в началото на юли от 3% през миналия месец, като потребителите се опасяват, че по-високите лихви могат леко да забавят темпото на икономически растеж и на увеличаване на заетостта. Очакванията за инфлацията след 5 до 10 години остават на ниво 2,9%.

От по-високите лихви обаче може да се облагодетелства жилищният сектор, тъй като едно от всеки пет домакинства сред първата трета американци с най-високи доходи заявява, че е по-добре да тегли заем, преди лихвите по ипотеките да наранат още повече. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още