IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Растежът в Сингапур през второто тримесечие се ускори рязко до 15,2%

Ръстът в производствения сектор е с основна заслуга за силния резултат, но анализатори предупреждават, че перспективата остава несигурна

11:40 | 12.07.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Растежът в Сингапур през второто тримесечие се ускори рязко до 15,2%

Сингапурската икономика се разшири с 15,2% на приравнена към годишна основа база през второто тримесечие спрямо първото, надхвърляйки почти два пъти очакванията за растеж от 8,3% и отчитайки най-силното си постижение от над 2 години, сочи коригираната оценка на правителството на страната, съобщи CNBC.

Силният ръст в производствения сектор от 37,6% е с основна заслуга за блестящия резултат, след като през първото тримесечие бе отчетено свиване с 12,7%.

"Това са добри данни и доста над очакванията. Изглежда производственият сектор се справя по-добре от очакваното", заяви Васу Менон, вицепрезидент за управлението на инвестициите в OCBC Bank.

На годишна база икономиката се е разширила с 3,7% през второто тримесечие, докато през първото ръстът бе едва 0,2%.

Увеличението на брутния вътрешен продукт през второто тримесечие спрямо първото е най-силното от първите 3 месеца на 2011 г.

"Сами по себе си данните предполагат корекция в посока на повишение на годишната ни прогноза за ръста до 2,6% от 1,9%, което е близо до горния край на официалната цел за растеж между 1% и 3%", заяви Тим Кондън, ръководител на отдела за азиатски проучвания в ING Financial Markets.

Икономическият растеж в Сингапур получи тежък удар от слабото търсене на стоките му в световен мащаб и икономисти заявиха, че остават предпазливи за прогнозата, като се имат предвид опасенията за икономическата перспектива на Китай.

"Впечатляващият "висок скок" на БВП през второто тримесечие не трябва да бъде надценяван заради ниската основа, която преувеличава качеството му", посочва в своя бележка Вишну Варатан, икономист в Mizuho Corporate Bank.

"Прогнозата остава неясна заради белезите за забавящ се растеж в Китай и признаците за нови тревоги в еврозоната въпреки подобряващата се перспектива в САЩ", добави той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:38 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още