IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-висок от очакваното ръст на потребителските цени в Китай

Цените на едро отбелязаха 16-ти пореден месец на дефлация през юни

09:44 | 09.07.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
По-висок от очакваното ръст на потребителските цени в Китай

Потребителските цени в Китай са нараснали с по-бързи темпове от очакваното през юни. Тези на едро от своя страна се смъкват, отбелязвайки 16-ти пореден месец на дефлация, предава MarketWatch.

Китайското национално бюро по статистиката обяви, че индексът на потребителските цени се е покачил с 2,7% на годишна база през шестия месец на годината. Въпреки това индикаторът, който отбеляза ръст от 2,1% през май, остава доста под заложената от китайското правителство цел от 3,5 на сто за тази година.

Резултатът се оказа над очакванията на анкетираните от Dow Jones Newswires и Reuters експерти за ръст от 2,5%.

На месечна база през юни потребителските цени остават без промяна след спада от 0,6 на сто през май и увеличението от 0,2% през април.

Междувременно индексът на производствените цени се понижи с 2,7% след забавянето от 2,9% през май. Резултатът съвпада с прогнозите на анкетираните от Reuters и Dow Jones Newswires водещи икономисти.

През последните седмици няколко водещи икономисти заявиха, че не очакват промени в паричната политика от страна на Китайската централната банка, ако се съди по последните коментари от страна на длъжностните лица.

По думите на икономиста в Citigroup Дин Шуан, цитиран от Dow Jones Newswires, по-високите от очакваното резултати за потребителските цени са направили разхлабването на монетарната политика все по-малко вероятно, повишавайки дори възможността за затягане на стимулите през втората половина на годината.

Eкспертът в Bank of America Merrill Lynch Тин Лу пък смята, че въпреки по-добрите от очакваното данни потребителската инфлация е в умерени граници. Тази при цените на едро пък все още е доста негативна, което подчертава допълнително малката вероятност за промяна на паричната политика.

"Няма да има облекчаване поради признанията за забавяне на потенциалния растеж, поради необходимостта от контролиране на растежа на дълга и поради нуждата от бързо обуздаване на цените на жилищата. Няма да има затягане, тъй като правителството иска да запази стабилността на растежа и да облекчи притесненията на пазарите след свиването на междубанковия пазар през юни", обяви още Лу.

Непосредствено след оповестяването на данните китайските пазари отбелязаха покачвания.

Хонконгският бенчмарк Hang Seng е нагоре с 0,4%, след като бе достигнал ръст от 0,1 на сто преди пускането на статистическите данни. Китайският индикатор Shanghai Composite първоначално достигна 0,3-процентов ръст, за да се върне обратно в изходно положение след излизането на данните.

Австралийският долар – една от най-чувствителните към икономическите новини от Китай валути, поради широкия търговски обмен между двете страни – първоначално падна до 0,9103 американски долара, за да се закрепи на ниво от 0,9143 към 9:30 часа българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:11 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още