IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ запази основния си лихвен процент без промяна

Английската централна банка също запази паричната си политика, еврото и паунда поевтиняха спрямо долара

15:55 | 04.07.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ЕЦБ запази основния си лихвен процент без промяна

Европейската централна банка (ЕЦБ) остави без промяна основния си лихвен процент в опит да успокои инвеститорите, които изразяват сериозните си опасения от нова криза на Стария континент, пише Ройтерс.

Решението на ЕЦБ дойде на фона на политическата криза в Португалия, които повиши доходността по държавните й облигациите до над 8% в сряда. Нервността на инвеститорите е продиктувана и от плановете на щатския Федерален резерв да намали месечните си покупки на активи в размер на 85 млрд. долара.

Както напрежението около иберийската страна, така и политическата нестабилност в Гърция, подкопават доверието в единната валута. Въпреки това президентът на ЕЦБ Марио Драги опита да успокои ситуацията, заявявайки че ще направи "каквото е необходимо", за да спаси европейските пари.

Драги заяви, че лихвените проценти на банката ще останат на тези или по-ниски нива за продължителен период от време, което според него означава повече от година. Той не изключи и отрицателни лихви по банковите депозити при ЕЦБ.

"Решението бе очаквано", заяви пред Ройтерс икономистът в Unicredit Марко Вали. "В центъра на вниманието ще бъдат думите на Драги, реториката има сериозно значение", добави още експертът.

Ускоряването на инфлацията в еврозоната и по-силните от очакваното потребителски разходи във Франция и Германия засилиха надеждите на централните банкери за постепенно възстановяване.

ЕЦБ запази нулева лихвата по депозитите на банките и пределната ставка по заемите в размера на 1 на сто. Въпреки това Драги заяви през миналата седмица, че излизането от гъвкавата политическа позиция на ЕЦБ "все още е далечно, тъй като инфлацията е ниска, а безработицата висока".

Еврото губи позиции спрямо долара в европейската сесия в четвъртък. EUR/USD удари 1,2982 при дневен спад от 0,21 на сто, като впоследствие се консолидира на ниво от 1,2987. Двойката вероятно ще намери подкрепа при 1,2922, достигайки 5-седмично дъно при съпротива от 1,3077.

Междувременно Английската централна банка (BoE) обяви, че няма намерение да повишава лихвените проценти в скоро време. Това повиши с над 2 на сто бенчмарка FTSE 100, оказвайки голям натиск върху паунда.

Британската валута изгуби позиции спрямо долара по време на европейската следобедна търговия, като GBP/USD се смъкна с 1,17% дo 1,5099.

Английските централни банкери решиха да запазят основния лихвен процент на рекордно ниското ниво от 0,5% и да остави без промяна програмата си за изкупуване на облигации в размер на 375 млрд. паунда (572 млрд. долара).

Новият гуверньор на банката Марк Карни заяви, че възстановяването е в ход, но "все още е слабо в исторически план, като степента на застой се очаква да се задържи за известно време".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още