IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Френският публичен дълг нарасна с 2% през първото тримесечие

През май потребителските разходи във Франция са нараснали с 0,5%, като е отчетена и производствена дефлация от 1,2%

17:46 | 28.06.13 г. 1
Френският публичен дълг нарасна с 2% през първото тримесечие

Публичният дълг на Франция се е увеличил с 2% през периода януари-март на тримесечна база, достигайки приблизително 91,7% от брутния вътрешен продукт на страната, съобщиха от френската статистическа агенция Insee, цитирана от MarketWatch.

Публичният дълг на втората по големина икономика в еврозоната е достигнал 1,87 трлн. евро през първото тримесечие на годината, което е с 36,5 млрд. долара повече, отколкото през периода октомври-декември 2012 г. Като съотношение към брутния вътрешен продукт (БВП) той е достигнал 91,7% от 90,2% през последното тримесечие на миналата година.

Потребителските разходи в страната през май са нараснали на месечна база, след като домакинствата са харчили повече за автомобили, става ясно от друго съобщение на статистическата агенция.

Разходите за потребителски стоки са се повишили с 0,5%, като за автомобили французите са похарчили с 0,9% повече спрямо предходния месец.

Резултатите опровергаха очакванията на анализаторите, които прогнозираха, че потребителските разходи ще отчетат спад от 0,1%.

През май Франция отчита и изходяща производствена дефлация от 1,2% на месечна база благодарение на енергоносителите.

Цените на кокса и преработените петролни продукти са се понижили с 1,5% през миналия месец, докато в добивния сектор и енергетиката, както и във водоснабдяването се отчита намаление от 4%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:34 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
iivanoff
преди 11 години
Брейй... тези "социалните" ще преизпълнят плана... Нищо, че за пред хората, после един след друг "слугите на шефовете" са в съда... все пак, на по-глупавите от тях им поотнемат "нещо"... засега... после повече..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още