IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Потребителското доверие във Франция достигна ново рекордно дъно

Французите са по-големи песимисти от всякога за бъдещия си жизнен стандарт

12:55 | 27.06.13 г.
Потребителското доверие във Франция достигна ново рекордно дъно

Духът на френските потребители е на рекордно ниско ниво и те са по-големи песимисти от всякога за бъдещия си жизнен стандарт, сочат данни на френския статистически институт  INSEE, цитирани от Ройтерс.

Според агенцията резултатите добавят мрачни тонове към картината на френската икономика, докато страната се бори с високото ниво на безработицата.

Данните сочат, че втората по големина икономика в еврозоната, понесла сериозен удар от намалената конкурентоспособност и обхваната от рецесия, няма да бъде в състояние да разчита на един от традиционните си двигатели – потребителските разходи, за да се възстанови.

Индексът на потребителското доверие се е понижил до 78 пункта през юни от 79 пункта през миналия месец, отчитайки най-ниското достигнато ниво от 1972 г., откогато се води статистика по показателя, като остава доста под дългосрочната си средна стойност от 100 пункта. Очакванията на анализатори, анкетирани от Ройтерс, бяха за повишаване на индекса до 81 пункта.

Виждането на домакинствата за бъдещите промени в стандарта им на живот също е най-песимистичното от 4 десетилетия. Повечето французи смятат, че това е моментът да спестяват и да отложат планирането на важни покупки, като подиндексът за възможностите за спестяване се е повишил до 32 пункта през този месец от 30 пункта през май.

Очакванията за финансовата ситуация през този месец не са се променили и остават на ниво от -28 пункта. Оценката за нивото на живот се е понижила с 2 пункта до -67 пункта.

Показателят за покупателната способност е намалял с 1 пункт до -34 пункта, а отношението към промяната в потребителските цени се е влошило също с толкова до -17 пункта.

През миналата седмица от статистическия институт прогнозираха, че през тази година френската икономика ще се свие с 0,1%, тъй като потиснатото потребителско търсене ще натежи върху крайния резултат. Оттам тогава добавиха, че ръстът ще се окаже прекалено слаб, за да може икономиката да създаде нови работни места, като прогнозираха, че до края на годината нивото на безработица ще достигне 11,1%, или малко под рекордно високите 11,2%, регистрирани през 1997 г.

Публикувани вчера данни на френското министерство на труда показаха, че броят на безработните е достигнал ново рекордно високо ниво от 3 264 500 души.

Подиндексът за очакваното ниво на безработица в индекса на потребителското доверие обаче се е повишил до 83 пункта от 81 пункта през май.

От френската Сметна палата обявиха във вторник, че слабият растеж ще доведе публичния дефицит в страната над 4% от размера на брутния ѝ вътрешен продукт, надхвърляйки вече коригираната в посока на повишение граница от 3,7%, както и тавана от 3% за държавите-членки на Европейския съюз.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още