IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на дребно в САЩ с най-силен ръст от три месеца

Увеличеното търсене на автомобили е с основен принос за продажбите

16:21 | 13.06.13 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Продажбите на дребно в САЩ с най-силен ръст от три месеца

Ръстът на продажбите на дребно в САЩ е нараснал през май с най-бърз темп в последните три месеца, воден от покачващото се търсене на автомобили, строителни материали и хранителни стоки.

Сезонно изгладените данни за продажбите на дребно показват ръст от 0,6% през май според американското министерство на търговията. Междувременно анкетираните от Market Watch икономисти очакваха покачване в продажбите от около 0,5 на сто.

От щатското ведомство отбелязват, че ако от статистика се изключи автомобилния сектор, покачването ще е едва с 0,3 на сто.

Експерти отбелязват, че данните от доклада все пак са малко противоречиви. Положителни са данните за продажбите при автомобилите, строителните материали и хранителните стоки. Спад обаче се наблюдава при електрониката, дрехите, обзавеждането за дома, както и при баровете и ресторантите.

Ревизираните данни за продажбите през април остават без промяна при ръст от 0,1%. Без изменения остава и статистиката за март, когато бе отчетен спад от 0,3 на сто.

Продажбите на дребно представляват около една трета от потребителските разходи, които са основната движеща сила на икономическия растеж. През изминалата година продажбите на дребно нараснаха чувствително с 4,3 на сто.

Междувременно молбите за помощи при безработица са намаляли с 12 000 до 334 000 в седмицата до 8 юни спрямо 346 000 за предходния период.

Данните на щатското министерство на труда контрастират със средната прогноза на анкетираните от Bloomberg икономисти, които не очакваха промени спрямо миналата седмица.

След оповестяването на данните за молбите за безработица и продажбите на дребно доларът остана почти без промяна в близост до 10-седмичното дъно спрямо йената. Щатската валута се търгува за 94,65 йени, или спад от 1,38%, което е близо до най-ниско ниво от 4 април насам.

Зелените пари се котират по-ниско и спрямо австралийския, новозеландския и канадския долар. „Австралиецът“ бележи ръст от 1,07% до 0,9579 щатски долара. При „Кивито“ покачването е с 0,13% до 0,7991 щатски долара, докато котировката на валутната двойка USD/CAD се понижава с 0,51 на сто до 1,0157 канадски долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:09 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
vankata89
преди 11 години
А кажете после че печатането на хартийки няма смисъл :D. Вече даже не е печатане а натискане на копче :D.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
Сините камъни
преди 11 години
Я, и всичко на кредит, естествено!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още