IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йената постигна ново повишение спрямо долара

Доларът отчете бърз спад спрямо японската валута в сряда, след като доходността на 10-годишните японски държавни облигации се покачи над 0,9%

10:28 | 29.05.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Японската йена поскъпна спрямо американския долар на фона на високата волатилност на японските държавни облигации, предава Market Watch.

Един долар се разменяше за 101,98 йени тази сутрин спрямо котировката от 102,31 йени късно в понеделник. В понеделник американската валута сложи край на тридневна серия от понижения спрямо йената.

Днес доларът отстъпва спрямо японската валута, след като доходността на 10-годишните японски държавни облигации се покачи над 0,9%. Гуверньорът на Японската централна банка (ЯЦБ) Харухико Курода заяви, че никоя финансова система не е имунизирана срещу евентуална криза и че глобалната икономика все още не се е отърсила напълно от последиците от световната финансова криза.

Това изявление бе направено в момент на голяма нестабилност на пазара на японски държавни облигации след стартирането на мащабната програма за парично стимулиране от страна на ЯЦБ.

Доходността на 10-годишните японски държавни облигации се утрои от ниските нива от около 0,32% в началото на април, след като централната банка обяви мащабен план за закупуване на облигации с цел засилване на икономическия растеж и покачване на инфлацията над стойността от 2 на сто.

През изминалата седмица доходността на 10-годишните облигации достигна психологическата граница от 1% за първи път от около година, предизвиквайки опасения, че скокът в доходността ще повиши чувствително разходите по заемите за Япония, като този ход накара йената да поскъпне спрямо долара.



Доларовият индекс ICE, който измерва движението на зелените пари спрямо шестте основни световни валути, спадна до 84,256 в сравнение с 84,266 във вторник.

WSJ Dollar Index – показателят за движението на долара спрямо по-широка кошница от световни валути, нарасна обаче от 75,84 до 75,86.

Междувременно австралийският долар падна под 96 американски цента за първи път от октомври 2011 г., като щатската валута се е възползвала от по-добрите от очакваните отчети за потребителското доверие в САЩ и данните за цените на жилищата, публикувани във вторник.

Едно евро се търгува за 1,2856 долара, като стойността е почти без промяна от спрямо 1,2852 ден по-рано. Британската лира се разменя за 1,5029 щатски долара, което под предишната котировка от 1,5034 долара.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:24 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още