IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Молбите за помощи за безработни в САЩ с по-голям спад от очаквания

Данните подчертават устойчивостта на пазара на труда в САЩ, въпреки съкращенията във федералния бюджет след 1 март

17:23 | 23.05.13 г.
Молбите за помощи за безработни в САЩ с по-голям спад от очаквания

Броят на американците, подали първоначални молби за помощи за безработни през миналата седмица, е намалял в по-голяма от очакваната степен, подчертавайки устойчивостта на пазара на труда въпреки затягането на коланите, предаде Ройтерс.

Молбите са се понижили с 23 000 до сезонно изгладените 340 000, при това след като броят им за предходната седмица бе коригиран в посока към още по-голямо увеличение до 363 000 от първоначално обявените 360 000, съобщиха от американското министерство на труда. Икономистите обикновено свързват границата от 350 000 молби със стабилен трудов пазар.

Анализатори, анкетирани от Ройтерс, очакваха молбите през миналата седмица да намалеят до 345 000. Спадът им почти заличи нарастването от предходната седмица, което предполага, че са намалели уволненията заради затегнатата фискална политика, след като от 1 март влезе в сила съкращаването на федералните разходи с 85 млрд. долара, което се отрази неблагоприятно върху бизнес активността.

В началото на второто тримесечие тя се е свила в известна степен, но забавянето може да се окаже временно, тъй като стабилният ръст на новите работни места заедно с цените на акциите и жилищата подкрепят потребителските разходи, отбелязва агенцията.

Показателят за молбите за последните 4 седмици, смятан от повечето експерти за по-добър индикатор за тенденциите на пазара на труда, се е понижил с 500 молби до 339 500.

„По-ниските данни напоследък за първоначалните молби за помощи продължават да предполагат подобряване на ситуацията при уволненията и би трябвало да се окажат изключително положителни за доклада за заетостта извън земеделския сектор през май“, коментира Генадий Голдберг, стратег за САЩ в TD Securities в Ню Йорк.

В периода между проучванията на заетостта за април и май молбите за помощи за безработни са се понижили с 15 000, което предполага стабилен ръст на заетостта през настоящия месец. През април американските работодатели разкриха 165 000 нови работни места.

Броят на американците, които продължават да получават помощи за безработица след първата седмица по редовни държавни програми, се е понижил със 112 000 до 2,91 млн. през работната седмица, приключила на 11 май. Това е и първият случай за последните 5 години, когато те са под 3 млн. души.

Щатският долар изтри загубата си спрямо йената след публикуването на данните, докато американските държавни облигации заличиха печалбите си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:03 | 11.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още