IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Бернанке накара йената да поеме нагоре

Австралийският долар се плъзна до 11-месечно дъно, подкрепен от данни, че икономиката на Китай забавя скорост

10:40 | 23.05.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Японската валута скочи с 1 на сто до 102,17 йени за долар. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Японската валута скочи с 1 на сто до 102,17 йени за долар. Снимка: Ройтерс

Японската йена отчете силен скок спрямо всички от основни конкуренти, след като азиатските акции се сринаха на фона на опасенията, че Федералният резерв може да намали монетарните стимули за икономиката на САЩ, а икономиката на Китай ще продължи да се забавя, предава Bloomberg.

По-рано доларовият индекс докосна почти тригодишен връх, а доходността по ценните книжа се повиши, след като председателят на Федералния резерв Бен Бернанке заяви вчера, че централната банка може да намали месечните покупки на облигации, ако икономиката отчете устойчиво възстановяване. Австралийският долар се плъзна до 11-месечно дъно, след като проучване на HSBC показа, че производството на Китай се свива за пръв път от седем месеца насам.

Активността в промишления сектор в Китай се е свила за първи път от 7 месеца през май заради резкия спад на новите поръчки, сочат предварителните резултати от редовното месечно проучване на HSBC. Данните отново повдигнаха въпроса за възстановяването на китайската икономика и вероятността да не бъде постигната поставената от правителството в Пекин цел от 7,5% ръст на брутния вътрешен продукт (БВП) през тази година.

"Цените на акциите се подкрепяха от благоприятната парична политика на Фед, докато свиването ѝ ще смъкне акции", каза Минори Учида, ръководител за Токио на глобалното проучване на пазарите в Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ Ltd, подразделение на най-голямата финансова група в Япония по пазарна стойност. Признаците за забавяне на икономиката на Китай "са склонни да обърнат пазара към режим на изключване на всякакъв риск и да стимулират покупките на йени в краткосрочен план".

Японската валута скочи с 1 на сто до 102,17 йени за долар към 6:53 часа в Лондон и се изкачи с 1% до 131,23 за евро. Валутата на 17-те членки на еврозоната се сви с 0,1 на сто до 1,2845 долара, докато регионалният индекс MSCI Asia Pacific се сви с 3%. Японските акции пострадаха най-много в Азия днес, като Nikkei Stock Average спадна с 4,1%, след като по-рано през сесията бе прибавил 2%.

Доларовият индекс (ICE Dollar Index), който се изготвя от IntercontinentalExchange Inc., който измерва относителната сила на щатската валута спрямо шест от останалите основни валути, падна с 0,2% до 84,226 пункта. По-рано той достигна 84,498, най-висока стойност от юли 2010 г. насам, докато доходността на 10-годишните облигации нарасна до 2,07% - ниво, невиждано от март.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:10 | 12.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още