IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще продължи ли поевтиняването на еврото?

Дори ЕЦБ да предприеме допълнителни мерки за отслабване на валутата, не е ясно дали те ще дадат желания резултат

10:18 | 16.05.13 г. 2
Автор - снимка
Създател
Ще продължи ли поевтиняването на еврото?

Спадането на еврото до 6-седмично дъно спрямо долара вероятно ще бъде приветствано от ЕЦБ, която се опитва да го обезцени вербално. За да се стигне до това обаче банката трябва да покаже, че има сериозни намерения да тласне лихвите (по банковите депозити – бел. ред.) към негативна територия, пише CNBC.

Единната валута спадна вчера до 1,2842 долара – най-ниското й ниво от 4 април, след като данни показаха, че икономиката на еврозоната се е свила в шесто поредно тримесечие, което представлява най-дългата рецесия от 1995 г. насам.

В днешната азиатска сесия еврото обаче получи подкрепа до 1,2878 долара, като според анализатори валутата продължава да се подкрепя от силния приток на капитали към облигационните пазари на периферните страни от региона.

„Стойността на еврото определено се подкопава от по-слабите икономически данни за еврозоната, но за да претърпи значителен спад ЕЦБ трябва да предприеме сериозни марки – понижение на основната лихва или отрицателни лихви по банковите депозити“, коментира Мансур Мохи-удин, валутен стратег на UBS в Сингапур.

В началото на месеца ЕЦБ свали основната си лихва с 0,25 пункта до 0,5%, а нейни представители заговориха за отрицателни лихви по банковите депозити при централната банка – стъпка, целяща обезценка на валутата, която да подкрепи износителите от валутния съюз.

Въпреки последния си спад врото е сравнително устойчиво, като от началото на годината е загубило само 2,4% спрямо долара, докато загубите на швейцарския франк и британския паунд са съответно 5,5% и 5%.

Според Себастиан Гали, старши валутен стратег на Societe Generale в Ню Йорк, допълнителните действия на ЕЦБ може й да не отслабят еврото.

„Еврото започва да се пропуква, но това е свързано повече с долара, който поскъпва повсеместно. ЕЦБ може да направи твърде малко. Колкото по-агресивна е централната банка, толкова по-заинтересовани са инвеститорите да се завърнат в региона“, коментира той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:52 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 36 rate down comment 10
studioaa
преди 11 години
Единственият път за еврото е само НАДОЛУ, ако не бяха щурите икономии досега да е паднало до под 0.9$. Еврото не е като $ и всеки спад на икономиката ще води до неговото ПОЕВТИНЯВАНЕ независимо от това колко икономии се правят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още