IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на производител в САЩ през април с най-голям спад от над 3 години

Индустриалното производство се е свило с 0,5% на месечна база, но нараства с 1,9% на годишна

17:57 | 15.05.13 г.
Цените на производител в САЩ през април с най-голям спад от над 3 години

Цените на производител в САЩ регистрираха най-големия си спад от 3 години през април на месечна база, след като разходите за бензин и храна спаднаха рязко, подчертавайки слабия инфлационен натиск, който е в състояние да осигури по-голяма свобода на действия в поддържането на приспособима монетарна политика, съобщи Ройтерс, като се позова на данни на американското министерство на труда.

Сезонно изгладеният индекс на цените на производител се е понижил с 0,7% през миналия месец, като това е най-големият му спад от февруари 2010 г. През март изходящата производствена дефлация бе 0,6%, като анализатори, анкетирани от Ройтерс, очакваха темпото на понижаване на цените да остане без промяна.

На годишна база изходящата производствена инфлация се забавя до 0,6%, отчитайки най-слабия показател от юли 2012 г., като през март бе достигнала 1,1%.

Подчертавайки обстановката на потисната инфлация, същинските цени на производител, които не включват волатилните разходи за храна и гориво, са нараснали с едва 0,1% през април на месечна база - най-слабото им увеличение от ноември 2012 г. През всеки от предходните 4 месеца те бяха прибавяли по 0,2%.

На годишна база цените на производител са се повишили с 1,7% през април, запазвайки темпото на ръст от март.

„При положение, че предишният спад в цените на някои суровини предстои да бъде калкулиран, допълнителното забавяне на изходящата производствена инфлация е неизбежно“, заяви Пол Дейлс, главен икономист за САЩ в лондонския филиал на  Capital Economics. „Това по-специално е вариантът, в който обстановката на слаба активност възпира производителите от повишаване на маржа на печалба“, смята той.

Съобщението е поредният довод, че забавянето на инфлацията се затвърждава на фона на слабото вътрешно и външно търсене. Потребителската инфлация през март на годишна база остана доста под целта на американския Федерален резерв от 2%. При слабите признаци за натиск от цените на горивата, тя би трябвало да остане на ниски нива до края на годината.

Слабото вътрешно и външно търсене обаче удря по производителите, като индустриалното производство се свива с 0,5% през април  на месечна база, а ръстът за предходния месец бе коригиран в посока на понижение до 0,3% спрямо първоначално обявените 0,4%, става ясно от съобщение на Фед. На годишна база обаче индустриалното производство се разширява с 1,9%.

Промишленото производство се е свило с 0,4% на месечна база през април след понижението с 0,3% през март. На годишна база обаче промишленото производство отчита ръст от 1,3%.

Производството на стоки за дълготрайна употреба е намаляло на месечна база, като при всички големи категории, с изключение на компютрите и потребителската електроника, отчита спад. Производството на моторни превозни средства се е свило с 1,3%.

При останалите стоки обаче свиването се забавя до 0,1% през април от 0,3% през предходния месец, като най-голям спад е отчетен при облеклото и петролните продукти. Добивният сектор обаче отчита разширяване на дейността с 0,9% след спад от 0,6% през март. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още