IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италианският БВП забави спада през първото тримесечие, но не оправда очакванията

Прогнозите на правителството сочат, че икономиката ще започне да се разширява скромно през третото тримесечие

13:50 | 15.05.13 г. 2
Автор - снимка
Редактор
Италианският БВП забави спада през първото тримесечие, но не оправда очакванията

По първоначални изчисления италианската икономика се е свила с 0,5% през периода януари-март спрямо предходното тримесечие, като спадът надхвърля очакванията на анализаторите, след като икономическата активност се понижи във всички сектори, освен в земеделието, съобщиха от италианския статистически институт Istat, цитирани от Dow Jones Newswires.

Брутният вътрешен продукт на третата по големина икономика в еврозоната се свива вече за 7-мо поредно тримесечие, а това е най-продължителният период на рецесия, в който страната изпада, откакто през 1990 г. започна да събира сравними данни за показателя.

Предварителните данни след изглаждане на сезонните колебания и броя работни дни са забележимо по-слаби от средната прогноза за тримесечен спад от 0,3% на анкетирани от агенцията анализатори.

Спрямо първото тримесечие на 2012 г. брутният вътрешен продукт на страната се е свил с 2,3%, сочат данните на статистическия институт, надвишавайки леко прогнозата за свиване от 2,2% на годишна база.

Макар и слаба, италианската икономика не сви толкова рязко, колкото през последните 3 месеца на 2012 г., когато спадът на тримесечна база бе 0,9%.

През първите 3 месеца на годината разходите на италианското правителство за заемане на средства от пазарите се понижиха значително, но банковото кредитиране остава много слабо, отразявайки финансовото напрежение върху банките, както и ниското вътрешно търсене и повишаващата се безработица.

Прогнозите на правителството сочат, че икономиката ще започне да се разширява скромно през третото тримесечие, но очакванията на други институции са доста по-мрачни, особено за годината като цяло. В петък кабинетът планира да представи подробности за начина, по който смята да изпълни обещанието си за премахване на данък върху недвижимите имоти и за повишаването на ДДС.

Данни, публикувани по-рано днес, показаха, че БВП на Франция се е свил с 0,2% през първото тримесечие , а германската икономика се е разширила с неоправдалия очакванията 0,1%. Икономиката на еврозоната се е свила за 6-то поредно тримесечие, като за периода януари-март спадът е от 0,2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
vankata89
преди 11 години
Мноо ме кефи Макарони(Марио Драги) като почне да плещи че разтежа в еврозоната ще почне да се възтановява през втората половина на годината. Тоя да няма кристално кълбо че знае какво ще стане :D. Ми ако разтежа е отрицателен ко праим?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
Pitashtia
преди 11 години
До края на тази година, най-късно през пролетта цяла Европа , а след нея Китай и САЩ ще влязат в зоната на здрача на мижав или никакъв растеж, а до края на следващата година глобалната икономика ще потъне като Титаник.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още