IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Инфлацията в Германия през април се забави до 1,2% на годишна база

Доверието на инвеститорите и анализаторите в германската икономика се повишава минимално през май

16:48 | 14.05.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Инфлацията в Германия през април се забави до 1,2% на годишна база

Потребителските цени в Германия през април се понижиха с 0,5% на месечна база, отчитайки ръст от 1,2% на годишна база, сочат окончателните данни на германската Федерална статистическа служба Destatis, цитирани от Интерфакс.

Данните съвпаднаха с предварителните прогнози на анализатори, анкетирани от Bloomberg. През миналия месец в Германия бе регистрирана инфлация от 0,5% спрямо предходния месец и 1,4% спрямо април 2012 г.

Показателят за страната за април, измерен според стандартите на Европейския съюз, отчита аналогична дефлация на месечна база и инфлация от 1,1% на годишна.

Сдържащо въздействие върху нивото на инфлация през миналия месец са оказали цените на петролните продукти, отбелязват от статистическата служба. През април техните цени са се понижили с 6,3% на годишна база. Същевременно цените на останалите енергоносители са се повишили, като електроенергията е поскъпнала с 12,4%.

Понижили са се цените на услугите в здравеопазването с 3,8%, но тези на хранителните стоки са нараснали с 4,1% на годишна база, главно за сметка на поскъпването на плодовете и зеленчуците.

Междувременно от германския Център за европейски икономически изследвания ZEW съобщиха, че индексът на доверието на инвеститорите и анализаторите в икономиката на страната, измерван от институцията, се е повишил през май до 36,4 пункта от 36,3 пункта през април.

Подиндексът за настоящото състояние обаче се е понижил до 8,9% пункта от 9,2 пункта през миналия месец. Анализатори, анкетирани от Bloomberg, очакваха ръст на индекса на доверието до 40 пункта, а на подиндекса за настоящото състояние – до 9,8 пункта.

Въпреки че продължителната зима през настоящата година усложни възстановяването на германската икономика след спада през четвъртото тримесечие на 2012 г., последните данни насочват към постепенно връщане към растеж. Ръстът на поръчките на промишлените предприятия и обемът на промишленото производство през март надхвърлиха очакванията на анализаторите, а безработицата остава на 20-годишно дъно, което поддържа вътрешното търсене.

Показателите за доверието са се влошили на практика за всички отрасли в германската промишленост през май, но в сектора на услугите, включително при банките и застраховането, се наблюдава ръст.

„Напълно ясно е, че Германия откри пътя за връщане към растежа“, смята главният икономист в лондонския филиал на Citigroup Гийом Менюе. „Проблемът е в това, че изглежда тя ще бъде единствената от големите европейски икономики, която ще демонстрира ръст, а поради това кризата в еврозоната все още далеч не е приключила“, добави той.

Германската централна банка очаква икономиката на страната да се върне към ръст още през първото тримесечие на годината след свиване от 0,6% през периода октомври-декември, а за 2013 г. като цяло той да достигне 0,4%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:45 | 12.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още