IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ постигнаха изненадващо висок бюджетен излишък през април

Приходите са нараснали с 16% на годишна база, като при приходите от данъците на физическите лица е отчетен ръст от 28%

22:21 | 10.05.13 г. 2
САЩ постигнаха изненадващо висок бюджетен излишък през април

САЩ са постигнали изненадващо висок бюджетен излишък от 112,9 млрд. долара през април, оказал се най-големият за последните 5 години, съобщи AP.

Устойчивият икономически растеж и по-високите данъчни ставки са увеличили данъчните приходи на правителството, запазвайки възможността за най-нисък годишен бюджетен дефицит от 2008 г. насам.

Постижението от април вероятно ще осигури повече време и за преговарящите партии в Конгреса на САЩ за изработването на споразумение за повишаване на тавана на дълга на страната.

За първите 7 месеца на финансовата година е регистриран дефицит от 488 млрд. долара, докато за същия период на предходната бюджетна година той бе 720 млрд. долара.

Дори и с излишъка от април обаче тазгодишният бюджетен дефицит в САЩ се очертава доста голям, като от Бюджетната служба към Конгреса очакват той да достигне 845 млрд. долара. Ако прогнозата се оправдае, дефицитът от настоящата финансова година ще остане под регистрираните 1,1 трлн. долара за миналата и ще бъде първият под 1 трлн. долара от 2008 г. насам.

Една от причините за постигнатия излишък през април е нарастването на приходите с 16% през финансовата година досега до 1,6 трлн. долара. Това е най-големият ръст на данъчните приходи за периода октомври-април, откакто се води статистика по този показател, заяви високопоставен представител на американското министерство на финансите.

Правителството ще се облагодетелства и от плащането през следващия месец на 59,4 млрд. долара от Fannie Mae, както и на 7 млрд. долара от Freddie Mac, след като ипотечните гиганти излязоха на печалба и изплащат дивиденти на правителството, от което получиха спасителна помощ по време на финансовата криза.

Обикновено през април САЩ постигат бюджетен излишък, тъй като тогава нараства потока от плащания на годишните данъци. През тази година обаче приходите по този показател са с 28% повече спрямо април 2012 г.

Увеличението отразява отчасти по-високите данъчни ставки. Социалните осигуровки се повишиха с 2 процентни пункта от 1 януари, след като изтече двугодишното данъчно облекчение. Данъкът върху доходите на американците с най-високи доходи също нараснаха, след като данъчните облекчения за тях не бяха подновени.

В края на 2012 г. част от компаниите, които се опасяваха от увеличаване на данъците от началото на тази година, платиха бонуси и специални дивиденти или изтеглиха плащането на стандартните на мениджърите и акционерите си, което през април доведе до увеличаване на приходите от данъка върху получените от акционерите доходи с 40% на годишна база.

Устойчивият, макар и скромен икономически растеж също помогна за излишъка в бюджета, като приходите от корпоративните данъци са се увеличили с 16% през първите 7 месеца на финансовата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 0
Pitashtia
преди 11 години
Дано се задържат по-дълго над повърхността, но все някой ден ще потънат защото глобалната конкуренция се ожесточава и растежа на глобалната икономика се забавя от година на година. Не могат да спрат износа на капитали и работни места, вноса на евтини стоки, а растежа на производителността на труда изпреварва доходите от заплати в целият глобален свят, което поражда дефлационен натиск и проблеми с безработицата в страните с висок жизнен стандарт. Няма как тази рамка да се промени с монетарни и фискални трикове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
ABBA
преди 11 години
Ako изобщо някога САЩ излязат на плюс в бюджета си и с 1$ журналистите ще вдигнат оптимистична врява до небесата....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още