IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италианската икономика ще се свие с 1,4% през тази година

От статистическата агенция на страната коригират към влошаване прогнозата си от ноември за спад на БВП на страната от само 0,5%

18:54 | 06.05.13 г. 1
Италианската икономика ще се свие с 1,4% през тази година

През 2013 г. италианската икономика ще се свие с 1,4%, сочи прогноза на националния статистически институт на страната Istat, като показателят е доста по-лош в сравнение с предходното предвиждане, съобщи BBC.

През ноември очакванията на статистическата агенция бяха италианският брутен вътрешен продукт да се понижи с 0,5%.

Страната е изправена пред още най-малко 2 тримесечия с отрицателен растеж, подчертават оттам. "Свиването на БВП, започнало през третото тримесечие, вероятно ще продължи при по-нисък темп поне до края на третото тримесечие на 2013 година", допълват от институцията.

За 2014 г. обаче агенцията предвижда икономиката да се разшири с 0,7%, но добавя, че очаква догодина безработицата да достигне рекордно високите 12,3% от настоящите 11,9%.

От Istat изтъкват, че коригирането на прогнозата за ръста на италианската икономика се дължи на очакваното свиване на вътрешното търсене. Предвижданията на статистическата агенция са за спад и на вноса.

Оттам обвиняват „затегнатите условия за кредитиране и запазващата се неблагоприятна икономическа нагласа“ за настоящото и бъдещото състояние на италианската икономика. „Очаква се частното потребление да продължи да се свива, отразявайки спада в покупателната способност на домакинствата и нарастващата безработица“.

Прогнозата за връщане към ръст през 2014 г. се основава на предвиждането, че частното потребление ще повиши ръста на производството, а инвестициите ще се увеличат.

Данните подчертават нарастващите опасения за устойчивостта на икономиките в еврозоната, твърдят от BBC. През миналата седмица Европейската централна банка понижи основната си лихва до рекордно ниските 0,5%, а последните икономически данни предполагат забавяне на ръста в Германия и Франция.

През миналата седмица в мрачна оценка за икономиката в еврозоната от Европейската комисия прогнозираха, че Франция ще изпадне в рецесия още през тази година, а безработицата там ще достигне 10,9% през 2014 г. от 10,6% през настоящата година.

Надигат се и призиви сред политиците за разхлабване на мерките на строги икономии, за които мнозина смятат, че в момента допринасят за застоя в еврозоната. Днес френският министър на финансите Пиер Московиси заяви, че с догмата на мерките на строги икономии е свършено. Пред френска радиостанция Московиси каза, че страната ще продължи да реформира публичните си финанси и да осъществява структурни реформи, но посочи, че към мерките на строги съкращения вече има „отговорно отношение“. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:39 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
studioaa
преди 11 години
Със сигурност спадовете ще бъдат много по-големи отколкото се очаква. Далеч по-реалистично звучи -4.2% за 2013 и -6.5% за 2014 и рецесия най-малко до 2025.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още