IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Молбите за помощи при безработица в САЩ са намалели до над 5-годишен минимум

Планираните съкращения през април са на най-ниско ниво от една година насам

15:51 | 02.05.13 г.
Молбите за помощи при безработица в САЩ са намалели до над 5-годишен минимум

Подадените през миналата седмица молби за помощи при безработица в САЩ са намалели до най-ниското ниво от над 5 години, предаде Bloomberg.

Подадените към 27 април заявления са намалели с 18 хил. до 324 хил., което е най-малко от януари 2008 г., сочат данни на американското министерство на труда. Икономисти очакваха подадените молби да са около 345 хил. броя.

Ведомството е ревизирало обаче данните за предходната седмица леко нагоре до 342 хил. молби. Първоначалната оценка беше, че са подадени 339 хил. заявления.

Броят на американците, които продължават да получават помощи при безработица, се е увеличил с 12 хил. души до 3,02 млн. души. Американците, които получават помощи по линия на специалните федерални програми, обаче са намалели с 12 600 до 1,78 млн. души към 13 април.

Утре трудовото министерство на САЩ ще публикува данните за заетостта в страната през април. Очакванията са, че безработицата е останала стабилна на ниво от 7,6 на сто.

Данни на ведомството обаче сочат, че производителността на труда е нараснала по-малко от очакваното през първото тримесечие, но и разходите за труд за един зает значително са забавили ръста си.

Същевременно обаче американските компании явно са уверени, че с това ниво на персонала могат адекватно да удовлетворят търсенето. Планираните съкращения през април са на най-ниско ниво от една година насам – малко над 38 хил., което е с 23% по-малко от над 49-те хил. планирани съкращения на персонал през март и с 6% на годишна база.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:56 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още