IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Потребителските разходи в САЩ с неочакван ръст през март

Инфлацията в Щатите се е понижила за първи път от ноември, а ръстът на доходите на американците се е забавил

17:55 | 29.04.13 г.
Потребителските разходи в САЩ с неочакван ръст през март

Потребителските разходи в САЩ неочаквано са нараснали през март, но моментният ръст едва ли ще продължи дълго предвид промените в данъчното облагане на доходите, съобщава Ройтерс.

Данни на американското търговско министерство сочат, че потребителските разходи са се повишили с 0,2% през март, след като през февруари нараснаха с 0,7 на сто. Коригиран с инфлацията, ръстът на потребителските разходи е бил 0,3%. Икономисти, анкетирани от информационната агенция, очакваха потребителските разходи, които формират около 70% от икономиката на страната, да останат без промяна.

Докладът дава известна надежда за икономическата ситуация в САЩ. Данните предполагат, че растежът вероятно няма да продължи да се забавя или поне не толкова, колкото се очакваше. Икономисти припомнят освен това, че ръстът на брутния вътрешен продукт през първото тримесечие беше подкрепен от повишението при потребителските разходи, въпреки че през януари изтекоха данъчните облекчения за доходите от труд.

Същевременно обаче доходите на американците са забавили ръста си през март до 0,2%, след като през февруари се повишиха с 1,1%. Разполагаемият доход на домакинствата, коригиран с инфлацията и дължимите данъци, се е увеличил с 0,3 на сто през миналия месец, докато през февруари беше отчетен ръст от 0,7 на сто.

Данните сочат също така, че инфлацията през март се е понижила с 0,1% - първи спад от ноември насам. Потребителските цени на основните стоки, без силно волатилните цени на храните и енергията, са останали без изменение.

През последните 12 месеца инфлацията в САЩ е нараснала само с процент, което е най-малкия ръст от октомври 2009 г.

Доклад на американската асоциация на брокерите на недвижими имоти показва, че предварителните договори за продажба на стари жилища също са се увеличили през март. Индексът на организацията, който отразява динамиката на договорите, е нараснал с 1,5% до 105,7 пункта, което е най-високо ниво от април 2010 г. Очакванията бяха за ръст от 1%.

Същевременно данните сочат, че запасите от стари жилища на пазара остават ниски, което е довело до ръст на цените на повечето пазари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още