IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БВП на Южна Корея с най-бърз ръст за последните 2 години

На тримесечна база през периода януари-март южнокорейската икономика се е разширила с 0,9%

10:56 | 25.04.13 г.
БВП на Южна Корея с най-бърз ръст за последните 2 години

Темпото на икономически растеж в Южна Корея се ускори през първото тримесечие, достигайки най-високата си стойност за последните 2 години, подкрепено от завръщането си към предишните високи нива в строителния сектор, инвестициите и износа, съобщи BBC.

Южнокорейската икономика се е разширила с 0,9% през периода януари-март спрямо предходните 3 месеца, сочи оценка на централната банка на страната.

Данните вероятно ще помогнат за успокояване на опасенията за състоянието на южнокорейската икономика.

Южнокорейското правителство вече понижи прогнозата си за икономическия растеж през годината на фона на забавянето при износа. Последните данни обаче показват ръст на износа от 3,2% през периода януари-март на тримесечна база при спад от 1,2% през последното тримесечие на 2012 г.

Износът осигурява почти половината от брутния вътрешен продукт на страната, но понесе тежък удар от забавянето на търсенето на ключови пазари като САЩ и еврозоната. Някои анализатори предупреждават, че въпреки позитивните данни износът остава уязвим, тъй като обстановката на тези пазари не се е подобрила съществено.

Имаше опасения и за влиянието на валутните курсове върху износа на страната, след като вонът поскъпна с близо 10% спрямо щатския долар за последните 12 месеца, оскъпявайки южнокорейските стоки за чуждестранните купувачи. На свой ред японската йена поевтиня от ноември с около 20% заради намеренията за агресивно монетарно разхлабване от страна на новото правителство, осигурявайки конкурентно предимство за основни съперници на южнокорейските компании.

Според анализатори обаче последните данни показват, че тези движения на валутните пазари не са имали значително въздействие върху южнокорейския износ. „Въпреки обезценяването на йената износът се подобри, което предполага, че то все още няма голямо влияние върху ръста“, заяви Кон Дон-Пак, анализатор в Hanwha Securities.

Опасенията обаче накараха политиците да предприемат мерки за стимулиране на вътрешното потребление в опит да компенсират спада на продажбите в чужбина и да подкрепят ръста.

През миналата седмица южнокорейското правителство представи нов план със стимули на стойност 17,3 трилиона вона (15,3 млрд. долара). Фондовете ще бъдат използвани за подпомагането на дребните и средните износители, за създаване на работни места, в подкрепа на стагниращия пазар на недвижими имоти, както и за запълване на дупката в данъчните приходи. Очаква се тези мерки да повишат годишния икономически растеж с 0,3% от БВП през тази година и да доведат до създаването на 40 000 работни места.

Анализатори смятат, че тъй като планът е започнал да се осъществява и да влияе върху реалния растеж, предвижданията за темпото му могат да бъдат коригирани в посока на повишение. „След като извънредният бюджет на правителството започне да дава ефект, възможно е централната банка да повиши прогнозата си за ръста през юли“, каза Кон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още