IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Производствената активност в еврозоната е продължила да се свива през април

По-резкият спад от очакваното на производствената активност в Германия засили очакванията, че ЕЦБ ще понижи основната лихва

12:15 | 23.04.13 г.
Производствената активност в еврозоната е продължила да се свива през април

Производствената активност в еврозоната е продължила да се свива и през април вече 19-ти месец през последните 20 месеца, с изключение на януари, когато беше отчетен минимален ръст, сочат предварителните оценки на Markit за месеца.

Индексът на активността в производствения сектор се е понижил от 46,8 пункта през март до 46,5 пункта през април, което е четиримесечен минимум. Индексът на активността в сектора на услугите отбелязва минимален ръст от 46,4 пункта през март до 46,6 пункта през април, но продължава да бъде под ключовата граница от 50 пункта, преминаването на която индикира растеж.

Съвкупният индекс, който отразява активността в производствената сфера и сектора на услугите, е останал без промяна на 46,5 пункта, което също е показател за продължаващото влошаване на настроенията сред бизнеса.

Наблюдават се сериозни различия в производствената активност в отделните държави от еврозоната. Във Франция например индексът на активността в производствения сектор е останал без промяна на ниво от 44 пункта през април, но анализатори очакваха той да се понижи до 42 пункта. Активността в сектора на услугите отбелязва известно подобрение – индексът се е повишил от 41,3 пункта през март до 44,1 пункта през април при очакван ръст до 42,3 пункта. Въпреки повишението обаче индикаторът остава под 50 пункта, което показва, че активността в сектора продължава да се свива.

В Германия, която се възприема като икономически двигател на цялата еврозона, активността в производствения сектор се е свила по-рязко от очакваното през април. Индексът се е понижил до 47,9 пункта от 49 пункта, колкото беше през март, докато анализатори очакваха да няма промяна. Активността в сектора на услугите също е регистрирала намаление през месеца – индексът се е понижил от 50,9 пункта до 49,2 пункта, докато икономисти очакваха той да нарасне до 51,1 пункта.

Резкият спад на производствената активност в Германия засили опасенията за ускоряване на спада на европейската икономика, отбелязва Ройтерс.

“Преди виждахме, че активността в Германия нараства дори във време, когато в другите страни от еврозоната се отчита спад. Сега изглежда, че спадът обхваща и най-голямата европейска икономика и това без съмнение ще окаже негативно въздействие на растежа”, коментира главният икономист на Markit Крис Уилямсън, като допълва, че има риск пониженията да се задълбочат.

Влошените данни за германската икономика увеличават вероятността Европейската централна банка (ЕЦБ) да понижи основната лихва, която и без това е на рекордно ниско равните от 0,75%. Повечето икономисти, анкетирани от Ройтерс по-рано този месец, не очакват подобно решение, но обезпокоителните данни може и да променят гледната точка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:36 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още