IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

USD/JPY отново се прицели в психологическото 100,00

Липсата на конкретна критика от страна на Г-20 срещу агресивната политика на японската централна банка за обезценяване на йената отслаби валутата

11:02 | 22.04.13 г.
USD/JPY отново се прицели в психологическото 100,00

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Японската йена стартира седмицата твърде колебливо, което позволи на щатския долар да доближи отново критичната съпротива при 100,00 йени за долар. Пазарните участници решиха да разширят залозите срещу японската валута, след като страните от Г-20 предпочетоха да не критикуват Япония за експанзивната й монетарна политика, насочена към обезценяване на йената.

Тази сутрин двойката USD/JPY се изкачи до 99,90 и почти дублира 4-годишния връх при 99.95, който достигна на 11 април. Все още обаче психологическата бариера при 100,00 не е пробита и именно тя успява да задържи възходящия импулс на американския долар.

В доклад след двудневната среща на страните от Г-20, която приключи в петък, се казва, че международната общност остава загрижена за възможните негативни странични ефекти от прекалено дългия период на агресивни монетарни стимули. В доклада обаче не се споменава Япония като обект на критика. Всъщност агресивни монетарни стимули се провеждат от почти всички водещи централни банки по света.

Финансовият министър на Япония Таро Асо не пропусна да спомене, че политиката на радикални икономически реформи, която страната му води, действително е довела до дестабилизиране на йената, но това е било по-скоро последица от финансовите стимули, с които се преследва икономически ръст и инфлация.

С доклада си от края на миналата седмица страните от Г-20 на практика повториха призива към централните банки за избягване на конкурентните обезценявания на местните валути и припомниха, че целта трябва да бъде единствено стабилизиране на цените на вътрешния пазар.

Друга равносметка е зелената светлина, която Японската централна банка получи за текущата си политика. Това означава, че монетарният орган ще продължи да налива огромен финансов ресурс в икономиката си, който през следващите две години може да достигне до 1,4 трлн. долара.

На фона на тази перспектива йената вероятно ще остане под натиск и е твърде възможно да изгуби още от стойността си срещу конкурентните й валути до края на седмицата. Доларът пък ще получи поредна добра възможност за пробив на психологическото 100,00.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне – 1,3048; Връх – 1,3127; Дъно – 1,3045; Затваряне – 1,3051

Цената на двойката достигна в средата на миналата седмица до 89-дневната средна и едновременно с това доближи 50-процентовата съпротива на Фибоначи корекцията на движението от февруарския връх до дъното, което бе формирано в края на март.

В тези нива (1,3200) се оформи сериозна съпротива на текущия евров импулс и това даде предимство на щатския долар, което вероятно ще се запази и през следващите сесии.

GBP/USD

Отваряне – 1,5275; Връх – 1,5367; Дъно – 1,5222; Затваряне – 1,5229

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 13:53 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още