IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Инфлацията в САЩ през март отчете първи спад от 4 месеца

Началното жилищно строителство в страната е достигнало най-високо ниво от почти 5 години през третия месец на годината

16:28 | 16.04.13 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Инфлацията в САЩ през март отчете първи спад от 4 месеца

Инфлацията в САЩ регистрира през март първи спад от четири месеца насам заради по-ниските цени на горивата и на облеклото, предаде Bloomberg.

Индексът на потребителските цени се е понижил с 0,2%, след като през февруари се повиши с 0,7%, сочат данни на американското трудово министерство. Икономисти, анкетирани от информационната агенция, очакваха инфлацията да остане без промяна.

Като се изключат силно волатилните цени на храните и енергията, инфлацията в Щатите през март се е повишила с 0,1%, което също се размина с очакванията на анализаторите.

Цените на енергията в САЩ са се понижили с 2,6% през март, след като през февруари се повишиха с 5,4%. Цените на горивата са регистрирали спад от 4,4 на сто, а цените на храните са останали без промяна спрямо февруари. Цените на облеклото са се понижили с 1%, което е най-силният им спад от април 2001 г., отбелязва MarketWatch.

Инфлацията в САЩ през последните 12 месеца достига 1,5%, което е най-бавният й ръст от юли насам, допълва изданието.

Редица търговски вериги обявиха значителни намаления, за да раздвижат потребителското търсене заради по-слабия от очакваното ръст на заетостта и стагнацията при заплащането на труда. В тази връзка ограниченият ръст на потребителските цени позволява на Федералния резерв да продължи да се придържа към нерестриктивната парична политика, за да стимулира икономиката.

„Хората остават много чувствителни по отношение на цените“, коментира пред Bloomberg Скот Браун, главен икономист в Raymond James & Associates. "Няма рискове за Фед, има зелена светлина да се продължава с разхлабената политика“, допълва той.

Същевременно американското търговско министерство съобщи, че началното жилищно строителство през март е достигнало най-високо ниво от почти 5 години. Изключително силен скок е отчетен при строителството на апартаменти, докато изграждането на еднофамилни жилища се е свило, посочва MarketWatch.

Началното жилищно строителство е регистрирало ръст от 7% до 1,04 млн. жилищни единици на годишна база, което е най-високо ниво от юни 2008 г. Икономисти, анкетирани от изданието, очакваха новото строителство да се повиши до 933 хил. жилищни единици.

Данните за февруари също са ревизирани нагоре – до 968 хил. жилища на годишна база, докато първоначалните оценки бяха за започнати 917 хил. жилища.

Началното жилищно строителство обаче още е далеч от пиковите равнища, регистрирани през 2006 г. - 2,3 млн. новозапочнати жилища. Според икономисти опасност от формирането на балон в сектора има при регистрирани 1,6 млн. новозапочнати жилища, което означава, че строителният сектор все още може да расте „здравословно“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:57 | 12.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Pitashtia
преди 11 години
"Редица търговски вериги обявиха значителни намаления, за да раздвижат потребителското търсене заради по-слабия от очакваното ръст на заетостта и стагнацията при заплащането на труда. В тази връзка ограниченият ръст на потребителските цени позволява на Федералния резерв да продължи да се придържа към нерестриктивната парична политика, за да стимулира икономиката." Опита да се съживи икономиката с нерестриктивна парична политика е обречен защото не повишава доходите и търсенето и следователно не открива нови работни места. Няма как с такава политика да се бори дефлационният натиск.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още