IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция отчете първа дефлация от 45 години през март

Разполагаемият доход на гръцките домакинства се е понижил с почти 30% за последните 3 години, сочат данни на статистическата агенция на страната

10:29 | 10.04.13 г. 3
Гърция отчете първа дефлация от 45 години през март

Гърция отчете дефлация през миналия месец на годишна основа, съобщиха от държавната статистическа агенция Elstat, цитирани от РИА Новости. През март цените в страната са били средно с 0,2% по-ниски, отколкото през същия месец на 2012 г., се посочва в съобщението на статистиците.

За последен път спад на цените в Гърция е регистриран през 1968 г., когато страната ползваше националната си валута – драхмата.

Появата на дефлация съвпада с прогнозите на правителството, което предвижда увеличаване на покупателната способност на еврото в Гърция с 0,8% през 2013 г.

При това по данни на Elstat разполагаемият доход на гръцките домакинства се е понижил с почти 30% за последните 3 години.

Дефлацията идва и на фона на икономическата депресия, след като от 2008 г. насам гръцкият брутен вътрешен продукт се сви с около 20%, а само през миналата година намаля със 7,1%.

Страната съкращава разходите по искане на международните си кредитори от Европейския съюз и Международния валутен фонд, което ускорява свиването на икономиката.

Въпреки петте години на криза досега в Гърция не бе регистрирана дефлация вероятно заради т. нар. „вносна“ инфлация. Туризмът и търговският флот, които са основните сектори в гръцката икономика, съдействат за постоянен приток на средства от чужбина. В продължение на много години това задържаше инфлацията на високо ниво за стандартите в еврозоната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
voltrieel
преди 11 години
Печелете по $27 на ден и $11 за всеки регистриран чрез вас човек! Това са реални пари !!!!!!!!Вижте повече информация на този сайт https://sites.google.com/site/getcashbg/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 1
vankata89
преди 11 години
Само можем да завиждаме на Гърците :).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
bgMan
преди 11 години
По-интересно ми е разполагаемите спестявания на гръцките домакинства (на стойност 300 милиарда евро) с колко са се намалили за последните 3 години.Всичко останало според мен е прах в очите на едни хитри и мързеливи търтеи, които цяло едно поколение живяха на гърба на работещите хора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още