IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Агресията на Япония върна инвеститорите към европейските облигации

В много от страните в еврозоната днес доходността достигна рекордно ниски нива, доларът доближава 4-годишен връх срещу йената

16:41 | 08.04.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Агресията на Япония върна инвеститорите към европейските облигации

Заявената готовност на Япония да се бори агресивно срещу дефлацията и икономическата криза в страната кара мнозина инвеститори да се преориентират и да пренасочат инвестициите си. Това се вижда явно днес от котировките на пазара на държавен дълг, пише Investing.com.

Това се случва след агресивния план на централната банка на Япония от миналата седмица да се премине към нов план за стимулиране на местната икономика и подхранване на инфлация.

Днес правителството на страната направи първата стъпка в тази посока чрез изкупуване на държавни облигации от пазара. Това стана чрез покупка на облигации с матуритет след пет или повече години на стойност 1,2 трлн. йени.

В същото време в много от държавите от еврозоната се наблюдава спад на доходността на държавния дълг. Причината за това понижение, което идва на фона на поредните сътресения във валутния съюз, е пренасочването на инвеститорите от японски към европейски облигации.

В днешната търговия се наблюдава рекордно ниска доходност по френските, белгийските, австрийските и холандските десетгодишни облигации. При испанския дълг доходността отстъпи под 2 на сто за пръв път от октомври 2010 година насам.

Междувременно американският долар се насочва към най-високата си стойност спрямо японската йена от близо четири години насам. Днес йената отстъпва с над процент срещу долара до 98,57 USD/JPY. Според мнозина анализатори следващата цел на зелените пари е нивото от 100 йени за долар, което се счита за силна психологическа бариера.

Днес еврото успява да възстанови позиции след пропадането си от миналата седмица, подкрепено от спада на доходността по облигациите на повечето държави от еврозоната. Спрямо щатския долар то поскъпва с 0,15 на сто до 1,3025 долара за едно евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:10 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още