IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Спад на продажбите на дребно в еврозоната

През февруари продажбите бележат спад от 0,3% на месечна база

18:29 | 05.04.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Продажбите на дребно в еврозоната се свиха през февруари, съобщава Bloomberg.

В известна степен резкият спад във Франция все пак беше неутрализиран от по-солидните  продажби в Германия и Испания.

Продажбите в еврозоната са се свили с 0,3% спрямо януари, когато нараснаха с ревизираните 0,9%, разкриват данни на базираното в Люксембург европейско статистическо бюро. Икономисти, участвали в проучване на Bloomberg, прогнозираха спад от 0,4%. На годишна база продажбите са намалели с 1,4%.

На фона на усилията на европейските правителства да разрешат дълговата криза и да се справят с рецесията в региона, президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги заяви, че неговата институция е готова да действа, в случай, че икономическата ситуация се влоши.

През март секторът на услугите в еврозоната отбеляза най-сериозния спад от 5 месеца.

„Слабата икономическа активност продължава и в началото на годината, а на възстановяване може да се надяваме през втората половина на 2013 г.“, заяви Драги на пресконференция във Франкфурт вчера. Също вчера след редовната си месечна среща ЕЦБ задържа основния си лихвен процент на рекордно ниските 0,75%.

Все пак съществуват известни рискове, включително по-слабото от очакваното вътрешно потребление, допълва той.

Миналият месец ЕЦБ понижи икономическата си прогноза за региона през 2013 г. до спад от 0,5%.

Така за първи път от 1999 г. еврозоната би приключила две поредни години не червено.

Междувременно миналата седмица еврото поевтиня до четиримесечно дъно спрямо щатския долар поради опасенията около спасителната програма за Кипър.

Единната европейска валута, която на 27 март поевтиня до 1,2751 долара – най-ниското ниво от 21 ноември – днес се търгуваше за около 1,2922 долара.

През февруари продажбите на дребно във Франция – втората по големина икономика в еврозоната – се свиха с 2,2% спрямо януари, когато спечелиха 0,2%.

Продажбите на дребно в Германия нараснаха с 0,4% след скок от 3% през януари. В Испания нарастването за последния месец е 0,6%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:51 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
voltrieel
преди 11 години
Печелете по $27 на ден и $11 за всеки регистриран чрез вас човек! Това са реални пари !!!!!!!!Вижте повече информация на този сайт https://sites.google.com/site/getcashbg/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още