IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Ръстът на активността в сектора на услугите в САЩ се забавя

Данните са сигнал, че американската икономика може и да не успее да ускори ръста през настоящото тримесечие

18:27 | 03.04.13 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

През март секторът на услугите в САЩ е нараснал с най-бавния си темп за последните 7 месеца на фона на умерените нива на нови поръчки и охлаждането на пазара на труда, съобщава Bloomberg.

Непроизводственият индекс на Института за управление на доставките (ISM) се е понижил до 54,4 пункта от 56 пункта през февруари - рекордно за последната година ниво, сочат данните на базирания в Аризона институт.

Средната прогноза на анализатори, участвали в проучване на Bloomberg, беше за спад до 55,5 пункта. Стойности на индекса от над 50 пункта все пак бележат ръст.

Данните следват спада на фабричния индекс на ISM и според анализаторите са сигнал, че американската икономика може и да не успее да ускори ръста през настоящото тримесечие на фона на съкращенията във федералния бюджет.

В същото време нарастването на заетостта и ниските цени на кредитирането вероятно ще продължат да подкрепят потреблението.

„Това е временна пауза след една доста добра серия“, казва Брайън Джоунс, главен икономист на Societe Generale в Ню Йорк. „Потреблението ще е добро. През втората половина на годината икономиката ще се ускори“, допълва  той.

Непроизводственият индекс на ISM представлява почти 90% от американската икономика, включвайки сектори като комуналните услуги, търговията, здравеопазването и финансите. Средната стойност на индекса от края на рецесията през юни 2009 г. е 53,6 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:48 | 05.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Сините камъни
преди 11 години
Какво става в преподписването на нов лиценз на Федералния резерв за печатане на парите? Нали имаха договор за 100 години?Трябва да стане нещо, нещо добро!А може да е станало и да не знаем?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още