IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Продажбите на дребно в Германия с неочакван ръст за втори пореден месец

Икономисти прогнозираха, че продажбите на дребно през февруари ще се свият с 0,6%

17:20 | 28.03.13 г.
Продажбите на дребно в Германия с неочакван ръст за втори пореден месец

Продажбите на дребно в Германия са отбелязали неочакван ръст за втори пореден месец през февруари, сочат данните на Федералната статистическа служба във Висбаден, цитирани от Bloomberg.

Продажбите на дребно през втория месец на годината, коригирани с инфлацията и сезонните фактори, са нараснали с 0,4% спрямо януари, докато очакванията на икономистите бяха за спад от 0,6 на сто. На годишна база е отчетено понижение от 2,2%.

Леко надолу са ревизирани данните за продажбите на дребно в Германия през януари – до 3% от 3,1%, каквато беше първоначалната оценка.

Според анализатори данните за продажбите на дребно в Германия са още едно свидетелство, че най-силната европейска икономика ускорява растежа благодарение на силното вътрешно търсене.

Видно е обаче, че потребителите се опитват да оценят доколко имат основание да се притесняват от последните сътресения в еврозоната, свързани с политическата криза в Италия и спасяването на Кипър.

Безработицата в Германия е на най-ниско ниво от почти две десетилетия, заради което централната банка на страната очаква икономиката да се разшири през това тримесечие, след като през последните три месеца на миналата година се сви с 0,6%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:12 | 03.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още