IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнес доверието в Германия с неочаквано понижение през март

Нагласите на бизнеса в страната за следващите 6 месеца се оказаха по-песимистични

12:51 | 22.03.13 г.
Бизнес доверието в Германия с неочаквано понижение през март

Бизнес доверието в Германия се понижи неочаквано през март, след като през февруари скочи рязко заради по-оптимистичните очаквания за експорта, сочат актуалните данни на института Ifo, цитирани от The Wall Street Journal.

Индексът на бизнес доверието, изчисляван от института, регистрира спад за първи път от пет месеца до 106,7 пункта през март от 107,4 пункта през февруари. Икономисти очакваха индикаторът да нарасне до 107,6 пункта.

Данните на Ifo следват разочароващите данни на Markit за производствената активност в страната и това хвърля сянка на съмнение върху способността на германската икономика да се възстанови след слабото последно тримесечие на 2012 г.

Очакванията на бизнеса в Германия за следващите 6 месеца са се влошили, с изключение на строителния сектор, където е отчетен ръст на подиндекса на бизнес климата до най-високото ниво от обединението на Германия.

“Германската икономика все още се представя много добре и се очаква да нарасне през това тримесечие и през останалата част от годината, дори и в момент, в който еврозоната отново е фокусирана върху кризата”, коментира икономистът от института Клаус Волрабе.

Той обаче подчерта, че данните за февруари все пак са били прекалено оптимистични.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:50 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още