IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Продажбите на дребно във Великобритания надхвърлиха очакванията на анализаторите

Все още има надежда, че икономиката ще се размине с поредната рецесия, коментира анализатор

17:12 | 21.03.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p lang="bg-BG" style="margin-bottom: 0cm">
	Магазин на John Lewis, Оксфорд стрийт, Лондон. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Магазин на John Lewis, Оксфорд стрийт, Лондон. Снимка: Ройтерс

Продажбите на дребно във Великобритания се повишиха повече от очакваното през февруари, възстановявайки се от предходния месец, когато лошото време на Острова обезкуражи потребителите, съобщава Bloomberg.

Продажбите на дребно, включително тези на горивата, нараснаха с 2,1% спрямо януари, когато отчетоха спад на месечна база от 1,7%, обяви статистическият институт в Лондон.

Това е най-сериозният ръст за последната година. Резултатът надхвърля с 0,4 процентни пункта очакванията на анализатори, участвали в проучване на Bloomberg. На годишна база продажбите са нараснали с 2,6%.

Британската икономика изпитва затруднения при възстановяването си от спада в края на 2012 г., така че силният ръст на продажбите на дребно може да се окаже подвеждащ. На фона на повишаващата се инфлация, ограничаваща разполагаемия доход на домакинствата, вчера британският финансов министър Джордж Озбърн се опита да върне доверието на потребителите като понижи акциза върху бирата и отмени планираното повишаване на акциза върху горивата.

„Все още има надежда, че икономиката ще се размине с поредната рецесия“, казва Вики Редуд, икономист на Capital Economics Ltd. в Лондон. „Обнадеждаващо е, че предложеният бюджет ще окаже подкрепа на домакинствата. Въпреки това,  в светлината на рязко понижаващите се реални доходи в страната, евентуално устойчиво възстановяване на потреблението все още изглежда малко вероятно в обозримо бъдеще.“

Като се изключат горивата, през февруари продажбите на дребно са се увеличили с 1,9% спрямо предходния месец. Нарастването на годишна база достига 3,3%.

От отделен доклад на британския статистически институт става ясно, че към февруари Великобритания е имала най-ниския бюджетен дефицит за последните 5 години.

Дупката в британския бюджет без временната подкрепа за банките е възлизала на 2,76 млрд. лири спрямо 11,8 млрд. лири година по-рано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:44 | 12.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още