IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индустриалното производство в еврозоната е спаднало през януари

Данните показват, че регионът може да остане в рецесия и през първото тримесечие на 2013 г.

15:52 | 13.03.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Индустриалното производство в еврозоната е спаднало през януари

Индустриалното производство в еврозоната през януари е спаднало повече от очакваното, увеличавайки сигналите, че рецесията в региона се пренася и в първото тримесечие на 2013 г., пише Bloomberg. Икономиката на еврозоната се свива вече пет поредни тримесечия и безработица от 11,9%. 

Производството във валутния съюз, както и в целия ЕС, се е понижило с 0,4% спрямо декември, когато то нарасна с 0,9% в еврозоната и с 0,8% в ЕС, обяви Евростат. На годишна база производството през януари е спаднало съответно с 1,3% и 1,7%. Прогнозата на икономисти, запитани от Bloomberg, бе за свиване на производството в еврозоната през януари с 0,1%.

Данните са навременно напомняне, че въпреки подобрението на бизнес доверието и нагласите на финансовите пазари, регионът може да остане в рецесия и през първото тримесечие, коментира Бен Мей, икономист в Capital Economics в Лондон.

„На фона на бизнес проучванията, сочещи допълнителен спад на продукцията, изглежда малко вероятно индустриалният сектор да е на пътя на устойчивото възстановяване", посочва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:18 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още