IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Британската лира поевтиня на фона на слаби данни за производството

Спадът подсилва опасенията, че страната е на прага на трета рецесия от 2008 г. насам

14:40 | 12.03.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Фабрика за производство на Jaguar в Бирмингам. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Фабрика за производство на Jaguar в Бирмингам. Снимка: Ройтерс

Британската лира поевтиня спрямо щатския долар и еврото, след като стана ясно, че фабричното производство във Великобритания се е свило с 1,5% през януари спрямо предходния месец, съобщава BBC.

Спадът следва ръст на производството от 0,9% през декември и подсилва опасенията, че страната е на прага на трета рецесия от 2008 г.

Лирата достигна ново 2,5- годишно дъно от 1,4832 щатски долара. Еврото също поскъпна спрямо британската валута до двуседмичен връх от 88,77 пенса.

Отделен доклад разкри, че търговският дефицит на страната през януари се е понижил. Данните за търговския дефицит са на най-ниските си нива от юли.

Националният статистически институт в Лондон обяви, че през януари търговският дефицит на Обединеното кралство се е свил до 8,195 млрд. британски лири от 8,738 млрд. лири през декември. Търговският дефицит на Великобритания спрямо страните извън Европейския съюз (ЕС) е намалял до 3,280 млрд. лири от 4,169 млрд. лири месец по-рано.

Данните за производството са по-слаби от очакваното и са представени седмица преди британският финансов министър Джордж Озбърн да обяви новия бюджет на правителството. Озбърн е подложен на натиск да предприеме мерки за стимулиране на икономиката, които да съживят растежа.

Британската икономика изгуби позиции в края на 2012 г. и ще изпадне в рецесия, ако се свие и през първите 3 месеца на 2013 г.

Миналия месец рейтинговата агенция Moody's лиши Великобритания от първокласен рейтинг и това се отрази на лирата.

По-широкият индекс на индустриалното производство, където се взима под внимание и продукцията в миннодобивния сектор, се е понижил с 1,2%, след като нарасна с 1,1% през декември, отчасти заради забавянето при добива на нефт в Северно море.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:25 | 09.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още