IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гръцката икономика се е свила в края на миналата година по-слабо от обявеното

Понижаването на външнотърговския дефицит е с най-голяма заслуга за по-добрия резултат, а строителството продължава да оказва най-силно влияние за спада на БВП

17:21 | 11.03.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Гръцката икономика се е свила в края на миналата година по-слабо от обявеното

Гръцката икономика се свила с 5,7% на годишна основа през последното тримесечие на 2012 г., увеличавайки спада след 2008 г. до 20% в реално изражение, съобщи Ройтерс, като се позова на данни на гръцката статистическа агенция ELSTAT. Свиването би било и по-тежко, ако не беше намалението на външнотърговския дефицит от 17,5% за посочения период.

Коригираните данни за брутния вътрешен продукт на страната показват малко по-слабо свиване в сравнение с първоначално обявения през февруари спад от 6%. Новите данни довеждат свиването на гръцката икономика през 2012 г. до 6,4%, което е почти в унисон с предвижданията на правителството.

Страната обаче очаква настоящата година да се окаже 6-та поредна със спад на БВП. И правителството, и гръцката централна банка прогнозират свиване на икономиката с 4,5% през настоящата година.

„Предварителните данни потвърдиха продължаващото свиване на вътрешното търсене, като пониженият внос осигурява положителното въздействие върху данните“, заяви икономистът в Eurobank Платон Монокрусос.

Строителството, което е основният фактор за ръста на гръцката икономика, се е свило с 9% на годишна база, продължавайки да оказва в най-голяма степен негативно влияние върху крайния резултат.

Брутните инвестиции в капитал са намалели с 10,3% през четвъртото тримесечие, но темпото на спад се забавя спрямо предходните аналогични по продължителност периоди.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:43 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още