IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Силен спад на машинните поръчки в Япония

Данните за януари сочат, че бизнес инвестициите вероятно няма да са двигател на икономическото възстановяване

13:38 | 11.03.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Силен спад на машинните поръчки в Япония

Машинните поръчки в Япония са намалели с 13% през януари - най-големият спад от осем месеца, показвайки ограничените корпоративни инвестиции, на фона на усилията на премиера Шиндзо Абе за икономическо съживяване, съобщава Bloomberg. 

Очакванията на икономисти, запитани от Bloomberg News, бяха за понижение на поръчките от само 1,7% спрямо февруари, но трябва да се има предвид, че големи поръчки може да изкривят данните.

Япония се върна към растеж през четвъртото тримесечие, като йената започна да спада, което подкрепи кампанията на Абе да сложи край на дефлацията, продължила 15 години, в опит да съживи третата по-големина икономика в света.

Днешните данни са напомняне, че бизнес инвестициите няма да са двигател на растежа, коментира Изуми Девалиер, японски икономист в HSBC, Хонконг.

"Очакваме ускоряване на потреблението и инвестициите в жилищния и публичния сектори", каза той. "Като се има предвид обаче, че износът  остава слаб, ще трябва повече време за ръст в корпоративните инвестиции. Той ще дойде с подобряването на бизнес климата, подкрепено от слабата йена и засиления оптимизъм на производителите.“

Девалиер предупреди да не се отдава прекалено голямо значение на данните за един-единствен месец. След изнасянето им японската валута остана почти без промяна на ниво от 96,03 йени за долар. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още