IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Фабричните поръчки в Германия с неочакван спад през януари

През изминалия месец, приравнени към инфлацията и сезонните отклонения, са намалели с 1,9% спрямо декември

15:19 | 07.03.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Фабричните поръчки в Германия неочаквано отбелязаха спад през януари поради по-слабото търсене в еврозоната, съобщава Bloomberg.

През януари поръчките, коригирани с инфлацията и сезонните отклонения, са се свили с 1,9% спрямо декември, когато нараснаха с ревизираните 1,1%, съобщи днес германското министерство на икономиката. Икономисти, участвали в проучване на Bloomberg, прогнозираха нарастване от 0,6%. На годишна база коригираните с инфлацията поръчки са намалели с 2,5%.

Централната банка на Германия очаква икономиката на страната да се възстанови през настоящото тримесечие, след като се сви с 0,6% през последните 3 месеца на 2012 г.

Доверието сред инвеститорите в страната е нараснало през февруари, докато продажбите на дребно през януари са достигнали най-високото си ниво от 6 години. В същото време еврозоната – най-големият експортен пазар за Германия – е в рецесия и Европейската централна банка (ЕЦБ) прогнозира умерено възстановяване едва по-късно годината.

„Все още съществува несигурност що се отнася до дълговата криза в Европа“, казва Александър Крюгер, главен икономист на Bankhaus Lampe KG в Дюселдорф. „Особено в Германия обаче настроението е приповдигнато и аз съм убеден, че това ще помогне за възстановяването на икономиката“, допълва той.

През януари фабричните поръчки за германски стоки направени от еврозоната са се свили с 4,1%, с което спадът на външното търсене се задълбочава до 3%. Домашните продажби са намалели с 0,6%. Поръчките през декември бяха ревизирани от първоначално обявения ръст от 0,8%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:36 | 12.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още