IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнес активността в услугите в еврозоната вещае задълбочаване на спада на БВП

Британският индекс в същия сектор изкачи 5-месечен връх, което предполага разширяване на икономиката за втори пореден месец, смята Крис Уилямсън от Markit

13:27 | 05.03.13 г.
Бизнес активността в услугите в еврозоната вещае задълбочаване на спада на БВП

Последните данни за бизнес активността в сектора на услугите в еврозоната, отнасящи се до февруари, бяха коригирани в посока на подобрение спрямо предварителната оценка, но остана в зоната на свиване, съобщи MarketWatch, като се позова на данни на съставителя – базирания в Лондон институт Markit.

Индексът на бизнес активността в услугите в еврозоната е достигнал 47,9 пункта за февруари, повишавайки се спрямо първоначалните данни от 47,3 пункта, но оставайки под окончателните данни от 48,6 пункта за януари. Показател под 50 означава свиване на бизнес активността.

„Спадът на индекса на бизнес активността в еврозоната в сравнение с януари е разочароващ, но регионът все още вероятно ще стане свидетел на доста по-бавен спад на брутния вътрешен продукт през първото тримесечие в сравнение с този от 0,6%, отчетен за последното тримесечие на миналата година“, заяви Крис Уилямсън, главен икономист в Markit.

По думите му данните за бизнес активността в еврозоната през първото тримесечие насочват към спад на БВП от 0,2%.

Междувременно бизнес активността в британския сектор на услугите през февруари се разшири до най-високото си ниво от 5 месеца, съобщиха от Investing.com, като се позоваха на данни на Markit. Доверието също е продължило да се подобрява, като оптимизмът относно бъдещата активност е достигнал 9-месечен връх.

Индексът на активността в сектора на услугите във Великобритания след сезонна корекция е нараснал до 51,8 пункта през февруари от 51,5 пункта през януари. Очакванията на анализаторите бяха за понижаване на индекса до 51,1 пункта.

„По-бързият ръст на доминиращия сектор на услугите компенсира спада в производството и строителството през февруари, което означава, че икономиката вероятно ще са разшири за втори пореден месец след спада от края на миналата година“, посочи Уилямсън.

След публикуването на данните британският паунд продължи да поскъпва спрямо щатския долар, като в днешната сесия вече прибавя 0,46% до 1,5182 долара за паунд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:32 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още